Turcsinov szerint, legalábbis

A krími népszavazás "illegális és bohózatba illő"

Illegálisnak és bohózatba illőnek nevezte a Krími Autonóm Köztársaság parlamentje által az Oroszországhoz való csatlakozásról kiírt népszavazást Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő csütörtökön tévébeszédében.

2014.03.06 19:25MTI
freedigitalphotos.net

Turcsinov azt is közölte, hogy a kijevi törvényhozást eljárást indít a krími parlament feloszlatása és a referendum megakadályozása érdekében.

"Ez nem népszavazás, ez egy bohózat, csalás, egy bűntény, amit az Orosz Föderáció hadsere irányít" - mondta Turcsinov televíziós beszédében egy kék-sárga ukrán zászló előtt állva, azt hangsúlyozva, hogy a krími törvényhozás döntése nemcsak törvénytelen, de ellentétben áll az ukrán nép akaratával és a krími lakosok érdekeivel is.

Az ügyvezető államfő beszédében az ukrán alkotmány 76. cikkére hivatkozott, amely szerint kizárólag országos referendum dönthet Ukrajna határait és területi változásait érintő kérdésekben. Kiemelte azt is, hogy tíz nap alatt lehetetlen megszervezni és lebonyolítani akár csak egy helyi népszavazást is.

A krími parlament csütörtökön elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, és arról is határozott, hogy március 16-án népszavazást tartanak az Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság státusáról.

A krími képviselők arra hivatkoztak, hogy Ukrajnában "alkotmányellenes államcsíny eredményeként nacionalista erők ragadták magukhoz a hatalmat". A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel.

Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását.

A szavazóknak lehetőségük lesz úgy is dönteni, hogy a Krím maradjon Ukrajna része, megnövelt jogkörökkel.

Olekszandr Turcsinov beszédében azt mondta, hogy hatásköreivel élve megakadályozza a krími parlament döntését.

"A területünk sérthetetlenségét védelmezzük, országunk szuverenitását védelmezzük. Meggyőződésem, hogy Ukrajna azon állampolgárai, akik a krím területén élnek, közre fognak működni ebben" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.