Ukrajna

A Fehér Ház szerint sem Janukovics már az elnök

"Lemondott tisztségéről és aláásta legitimitását, amikor elmenekült Kijevből, miután megállapodást kötött az ellenzékkel. Janukovics hatalmi űrt hagyott maga után, amelyet az ukrán parlament megpróbál betölteni."

2014.02.27 21:38MTI
Fotó: MTI

A Fehér Ház csütörtökön értésre adta: már nem tekinti Ukrajna elnökének Viktor Janukovicsot. "Lemondott tisztségéről és aláásta legitimitását", amikor elmenekült Kijevből, miután megállapodást kötött az ellenzékkel - mondta Jay Carney, a washingtoni Fehér Ház szóvivője. A szóvivőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Janukovics csütörtökön kijelentette, továbbra Ukrajna államfőjének tartja magát.

Jay Carney kijelentette, hogy Janukovics maga mondott le a hatalomról. Janukovics hatalmi űrt hagyott maga után, amelyet az ukrán parlament megpróbál betölteni - tette hozzá. Carney közölte: az Egyesült Államok azt várja az átmeneti ukrán kormánytól, hogy garantálja az ország valamennyi állampolgárának biztonságát és polgári jogait. A szóvivő üdvözölte az ukrán parlamentnek az ország stabilizálására irányuló erőfeszítéseit, és azt mondta, azt várja Oroszországtól, hogy tartózkodik a provokatív lépésektől.

John Kerry amerikai külügyminiszter egy másik sajtótájékoztatón - amelyet a Washingtonban tartózkodó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen tartott - arról beszélt, orosz kollégája biztosította őt, hogy Moszkva tiszteletben fogja tartani Ukrajna szuverenitását. Kerry azt mondta, Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy a két oroszországi katonai körzetben elrendelt rendkívüli harckészültségi ellenőrzést már korábban tervbe vették, és annak nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.