Ukrán válság

Provokatívak a NATO-főtitkár kijelentései? Moszkva annak tartja

Moszkvában felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna semmilyen katonai szövetséghez nem tartozik, és ezt az ország bel- és külpolitikájának alapjait meghatározó törvény mondja ki.

2014.02.27 20:09MTI
Forrás: MTI

Moszkva provokatívnak tartja a NATO főtitkárának kijelentéseit, és Ukrajna tömbön kívüli státusának tiszteletben tartására szólított fel - hangoztatta az orosz külügyminisztérium csütörtöki közleménye.

A tárca szerint az már rossz jel, amikor a NATO foglalkozni kezd az ukrajnai helyzettel. Moszkvában felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna semmilyen katonai szövetséghez nem tartozik, és ezt az ország bel- és külpolitikájának alapjait meghatározó törvény mondja ki.

Az orosz külügyminisztérium úgy értelmezte Anders Fogh Rasmussen kijelentését - miszerint Ukrajna esetleges NATO-tagsága nem a "legsürgősebb prioritás" az ukrán vezetés számára -, hogy a szervezethez csatlakozást Brüsszelben és Kijevben egyaránt napirenden tartják. A tárca arra szólított fel, hogy mindenki tartózkodjon a provokatív kijelentésekről és tartsa tiszteletben Ukrajna tömbön kívüli státusát.

Oroszország kész a Nyugattal "a becsületes együttműködésre", ha ez a megállapodások betartásának képességén, az egész ukrán nép és Ukrajna valamennyi partnere érdekeinek figyelembe vételén alapszik.

Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő a Rosszija 24 állami hírtelevízióban is kifejtette a Kreml álláspontját és nehezményezte, hogy Ukrajnában "feledésbe merült az alkotmányos reform, amelyet a február 21. kijevi megállapodás rögzített, és amely megelőzte volna az elnökválasztást" a szomszédos országban. Felszólította Oroszország külföldi partnereit, hassanak oda, hogy Ukrajna hajtsa végre a múlt pénteken a francia, német és lengyel külügyminiszter, valamint az orosz ombudsman közvetítése eredményeként Viktor Janukovics és az ukrán ellenzéki vezetők között kötött egyezséget.

A Kreml képviselője nem írta alá a kijevi megállapodást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.