Ukrán válság

Döntsön a nép! Népszavazást írt ki az autonómiáról a krími parlament

Újságírók csütörtök reggel óta nem közelíthették meg a krími törvényhozás épületét, így nem látták az oda belépő képviselőket sem. A parlament tagjai sem mobiltelefonjukat, sem táblagépüket nem vihették magukkal az ülésterembe.

2014.02.27 19:28MTI
Forrás: youtube.com

Az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság parlamentje május 25-re írt ki népszavazást a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről - közölte csütörtökön a parlamenti sajtószolgálat.

A képviselők abban egyeztek meg, hogy a szavazólapon mindössze egyetlen kérdés szerepel majd: "Támogatja-e Ön, hogy a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon Ukrajnán belül?".

A sajtóközlemény szerint a száztagú törvényhozás jelenlévő hatvannégy képviselője közül hatvanegyen a népszavazás megtartása mellett foglaltak állás a zártkörű szavazáson.

A parlament ezzel párhuzamosan menesztette a Krími Autonóm Köztársaság kormányát.

Újságírók csütörtök reggel óta nem közelíthették meg a krími törvényhozás épületét, így nem látták az oda belépő képviselőket sem. A parlament tagjai sem mobiltelefonjukat, sem táblagépüket nem vihették magukkal az ülésterembe.

A krími parlament ugyanarra a napra írta ki a népszavazást, amelyen Ukrajnában előre hozott elnökválasztást tartanak. Ez utóbbi voksolást az ukrán parlament írta ki múlt szombaton, miután elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt.

A fekete-tengeri terület a Szovjetunión belül az autonóm köztársaság státusát élvezte, 1954-ben azonban az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatolták Krími terület néven. A Szovjetunió felbomlása után végül Kijevnek sikerült megtartania fennhatóságát a terület felett, a Krím azonban ismét autonóm köztársaság lett.

A Krím félszigeti Oroszország-párti lakosság továbbra is Janukovicsot tekinti államfőnek. A helyzetet élezi, hogy Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. A bázis területét Moszkva a 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.