Harcok

A francia parlament jóváhagyta a katonai beavatkozás meghosszabbítását Közép-Afrikában

Az alkotmány szerint a parlamentnek abban az esetben kell jóváhagynia egy, a kormány által külföldön indított katonai műveletet, ha annak időtartama meghaladja a négy hónapot.

2014.02.26 04:29MTI

A francia parlament jóváhagyta kedden a katonai beavatkozás meghosszabbítását a Közép-afrikai Köztársaságban. A nemzetgyűlés és a szenátus valamennyi frakciója azt jelezte előzetesen, hogy meg fogja adni a felhatalmazást, még a kommunistákat tömörítő Baloldali Front is, amely egyébként magát a katonai akciót elutasítja. A képviselők végül 428 igen szavazattal 14 nem ellenében, a szenátorok pedig 328 igennel 3 nem ellenében támogatták a hosszabbítást.

Az alkotmány szerint a parlamentnek abban az esetben kell jóváhagynia egy, a kormány által külföldön indított katonai műveletet, ha annak időtartama meghaladja a négy hónapot. A szavazást heves vita előzte meg, amelyben Jean-Marc Ayrault kormányfő elismerte, hogy a francia hadseregnek "jelentős nehézségekkel" kell szembenéznie az afrikai országban, annak ellenére, hogy a december 5-én megkezdett művelet "kezdi meghozni a gyümölcseit, sikerült elkerülni a teljes káoszt".

Ennek bizonyítékaként említette, hogy 2015 februárra kiírták a parlamenti választásokat. Az elnöki hivatal tíz nappal ezelőtt jelezte, hogy Franciaország 400 fős katonai erősítést küld a Közép-afrikai Köztársaságba, s ezzel 2 ezerre emelkedik az országban állomásozó francia katonák száma. Annak ellenére, hogy az országban a franciák mellett az afrikai erők (MISCA) mintegy 6 ezer katonája is jelen van, mindennaposak a keresztény milícia fegyvereseinek erőszakcselekményei a muzulmánok ellen. A vitában az ellenzék kevesellte a mozgósított katonák számát, és a harcok elhúzódásának kockázatára figyelmeztetett.

"Semmi nem oldódott meg, az országban továbbra is lőnek és vér folyik. Elkerültük a mészárlást, de az állam nem működik, nincs igazságszolgáltatás, nincs rendőrség, nincs iskola, semmi nincs" - hangsúlyozta Eric Woerth jobbközép képviselő. Az ellenzék azt is kifogásolta, hogy Franciaország egyelőre katonailag és diplomáciailag is teljesen magányos ebben a katonai beavatkozásban. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 42 százaléka támogatja az akció folytatását az ország korábbi gyarmatán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.