A Közép-afrikai Köztársaságban

Tizenhárom holttest egy benzintartályban

Tizenhárom ismeretlen ember holttestére leltek a Séléka muszlim lázadócsoport által használt egykori katonai tábor területén található benzintartályban a Közép-afrikai Köztársaságban.

2014.02.14 14:50MTI

Az afrikai ország főügyésze arról számolt be, hogy a tizenhárom tetemet egy körülbelül tíz méter hosszú, üres üzemanyagtartályban találták. A már oszlásnak indult holttestek elhelyezkedése arról árulkodik, hogy az áldozatokat élve dobták a tartályba - tette hozzá.

A hullákat az országban állomásozó afrikai békefenntartók (MISCA) találták meg csütörtökön, miután panaszok érkeztek a tartályból áradó émelyítő szagra. Eközben muzulmán lakosok ezrei próbáltak elmenekülni a fővárosból, Banguiból, de a szinte végeláthatatlan kocsioszlop egy része végül visszafordult.

Egy szemtanú szerint voltak olyan autók, amelyekben tíz ember utazott. A menekültek többsége a szomszédos Csádba próbál eljutni. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár keddi kijelentése szerint az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet által etnikai tisztogatásoknak minősített erőszakcselekmények az ország szétszakadásával fenyegetnek.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország - az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával - tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott.

Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktus nyomán már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.