Erősítés

400 francia katonát küldenek a Közép-afrikai Köztársaságba

Franciaország 400 fős katonai erősítést küld a Közép-afrikai Köztársaságba, s ezzel 2 ezerre emelkedik az országban állomásozó francia katonák száma.

2014.02.14 18:09MTI

"Ez a 400 fős további erősítés annak a francia csendőrökből és harcoló erőkből álló osztagnak az előzetes bevetése, amely majd az Európai Unió katonai műveletében fog részt venni" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében. A döntésről a Francois Hollande államfő vezetésével ülésező védelmi tanács hozta meg a döntést.

"A tanács figyelembe vette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felhívását a nemzetközi közösség mozgósítására, valamint az Európai Unió döntését a Közép-afrikai Köztársaságba küldendő misszióról" - fogalmazott az elnöki közlemény.

Franciaország egyúttal felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel annak az ötszáz fős katonai missziónak a Közép-afrikai Köztársaságba küldését, amelyet az uniós külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben hivatalosan is jóváhagytak.

Az Eufor RCA elnevezésű művelet keretében a Közép-afrikai Köztársaság fővárosát, Banguit és annak környékét, ahol több mint 70 ezren élnek, ellenőrzi majd az európai többnemzetiségű erő. Jelenleg 1600 francia katona, illetve az Afrikai Unió négyezer fős kontingense igyekszik megakadályozni az etnikai vérontást.

A kereszténység, illetve a muszlim vallás nevében egymás ellen kíméletlen harcot folytató helyi fegyveres csoportok elől már most is több ezren kerestek menedéket a főváros repülőterén.

A 26 millió eurós költséggel létrehozandó uniós misszió parancsnoka egy francia tábornok lesz. A küldetés egyelőre egy három hónapos fejlesztési szakaszra, majd egy hat hónapos bevetési időszakra szól. Francia diplomáciai források szerint "a műveletben összesen akár 900 katona is részt vehet", amely majdnem a duplája annak, amiről eddig a hivatalos közlemények szóltak.

Franciaországon kívül öt uniós ország jelezte, hogy részt venne az Eufor-RCA műveltben, amely márciusban kezdődhetne meg Banguiban. Lengyelország mintegy 150 katonát küldene, és Grúzia, amely nem tagja az Európai Uniónak szintén jelezte, hogy kész száz katonával részt venni az akcióban. Ezenkívül Észtország, Lettország, Portugália és Románia küldene 30-50 főt, s Spanyolország is tervezi a részvételét.

A nagyobb uniós országok közül viszont sem Nagy-Britannia, sem Németország, sem Olaszország nem mutatott szándékot katonák küldésére Közép-Afrikába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.