Negyedszerre

Radikális szerb lesz a polgármester Kosovska Mitrovicában

A valamivel több mint 28 ezer választásra jogosult lakos négy hónap alatt immár negyedszer szavazott arról, hogy ki legyen a város északi felének vezetője. A déli, albánok lakta rész vezetését már tavaly év végén megválasztották.

2014.02.24 08:19MTI

Egy radikális szerb jelölt nyerte a megismételt polgármester-választást vasárnap Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén.

A Belgrád által támogatott Goran Rakic a voksok 52,6 százalékát szerezte meg az első hivatalos eredmény szerint.

A valamivel több mint 28 ezer választásra jogosult lakos négy hónap alatt immár negyedszer szavazott arról, hogy ki legyen a város északi felének vezetője. A déli, albánok lakta rész vezetését már tavaly év végén megválasztották.

A szavazásra a szerb részen azért volt szükség, mert a tavaly év végi helyhatósági választásokon győztes szerb Krstimir Pantic nem volt hajlandó aláírni hivatali esküjét, indoklása szerint azért, mert a dokumentumon a koszovói állami jelképek szerepeltek.

Az észak-mitrovicaiak most két szerb és két albán jelölt közül választhattak. A szavazásig a legesélyesebbnek tartott szerb Oliver Ivanovic előzetes letartóztatásban van. Azzal gyanúsítják, hogy az 1999-es koszovói konfliktus és az azt követő 2000-es incidensek idején háborús bűnöket követett el, egyebek mellett gyilkosságot is.

A biztonság szavatolásáról a koszovói rendőrség, az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) rendfenntartói és a koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) katonái gondoskodtak. A novemberi koszovói helyhatósági választások idején ugyanis álarcos támadók törtek be a Kosovska Mitrovica egyik iskolájában kialakított szavazóhelyiségbe, és megrongálták a szavazóurnákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.