Schengeni vízumokkal üzérkedett

Szervezett bűnözéssel gyanúsítják a néhai koszovói elnök fiát

Tíz embert, köztük Koszovó egykori elnökének fiát is őrizetbe vette az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója.

2014.02.05 21:45MTI

A letartóztatottakat szervezett bűnözéssel, befolyással való üzérkedéssel és a pristinai olasz nagykövetség kárára elkövetett csalással gyanúsítják.

Helyi médiajelentések szerint a csoport a követség által kibocsájtott, az EU területére való belépést lehetővé tevő - és ebből kifolyólag a jelentős munkanélküliséggel és szegénységgel küzdő Koszovóban igen értékesnek számító - schengeni vízumokkal üzérkedett. Ezt ugyanakkor sem az olasz követség, sem az EULEX nem erősítette meg hivatalosan, bár nem is cáfolta.

A gyanúsítottak között van Uke Rugova, aki a néhai koszovói elnök, Ibrahim Rugova fia, egyúttal pedig a parlament tagja a kormányzó koalíció színeiben. A 48 órás előzetes letartóztatásba helyezett Rugova ügyvédje elmondása szerint tagadta, hogy bármiféle törvénysértést elkövetett volna.

Ibrahim Rugova 2006-os haláláig a koszovói önállósodás szószólója, és az akkor még névleg Szerbiához tartozó (függetlenségét formálisan 2008-ban kikiáltott) tartomány elnöke volt.

Sajtóértesülések szerint a letartóztatottak között van az olasz követség egy munkatársa is. Andreas Ferrarese nagykövet nem kommentálta a hírt, de azt elmondta, hogy a követség együttműködik az EULEX-szel az ügyben.

A Koszovóban rendőri és igazságügyi feladatokat ellátó EULEX korábban már több magas rangú koszovói politikust gyanúsított meg, ami miatt olykor konfliktusokkal teli volt a helyi vezetés és a társadalom kapcsolata a misszióval. Az EULEX mandátuma ugyanakkor idén nyáron lejár, s az ügyeket a koszovói hatóságok fogják átvenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.