Börtönre ítélték Merabisvilit

Sikkasztott a volt grúz kormányfő - dutyiba kerül

Sikkasztás miatt öt és fél év börtönbüntetésre ítélték hétfőn Vano Merabisvili grúz ellenzéki vezetőt, volt miniszterelnököt; ügyvédje politikai indíttatásúnak tartja az ítéletet.

2014.02.17 17:48MTI

Merabisvilit azzal vádolták, hogy közpénzekből több mint 3 millió dollárt költött tavalyelőtt az Egyesült Nemzeti Mozgalom nevű párt választási kampányára, és kormánya fiktíven több ezer pártaktivistát alkalmazott. Natia Barbakadze bíró 20 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte a per másodrendű vádlottját, Zurab Csiaberasvili volt egészségügyi minisztert.

Merabisvili a Miheil Szakasvili volt államfő vezette ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom főtitkára volt. Nyolc éven át, 2004 és 2012 között vezette a belügyi tárcát, Szaakasvili 2012 júniusában nevezte ki miniszterelnökké. Az Egyesült Nemzeti Mozgalom súlyos vereséget szenvedett a két évvel ezelőtti parlamenti választáson, Szaakasvili politikai vetélytársa, Bidzina Ivanisvili lett a miniszterelnök, Merabisvili ellen pedig vádat emeltek, és tavaly május óta tartották vizsgálati fogságban.

Merabisvili ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. A bírósági eljárást boszorkányüldözésnek nevezte, amelynek szerinte a legnagyobb ellenzéki párt megsemmisítése a célja.

A két évvel ezelőtti hatalomváltás után a Nyugat-barát Szaakasvili több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával, amit aggodalommal figyeltek Nyugaton. Az Európai Unió korábban Tbiliszi tudomására hozta, hogy figyelemmel fogja kísérni a Merabisvili elleni pert, és tárgyilagos, politikai indíttatást nélkülöző eljárásra kérte a hatóságokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.