Sikkasztással vádolják a közismert üzletembert

Őrizetbe vették a horvát gazdasági kamara vezetőjét

A horvát rendőrség őrizetbe vette a horvát gazdasági kamara (HGK) vezetőjét, akit több millió euró hűtlen kezelésével gyanúsítanak.

2013.11.12 19:42MTI
MTI

A horvát állami rádió közölte: Nadan Vidosevicet azzal vádolják, hogy mintegy 32 millió kunával (mintegy 1,2 milliárd forint) rövidítette meg a HGK-t, leggyakrabban marketing- és reklámszolgáltatásokról kiállított, fiktív számlák segítségével.

A gazdasági kamara közleményében megerősítette, hogy vizsgálatot kezdeményeztek Vidosevic és a HGK pénzügyi és számviteli osztálya ellen is.

A horvát biztonsági erők azt gyanítják, hogy több, Csehországban bejegyzett és horvát tulajdonossal rendelkező fantomcég is érintett az ügyben, a vállalkozásokkal kapcsolatban álló két férfit őrizetbe vettek a hatóságok.

A helyi források szerint a horvát fővárosban, Zágrábban tartóztatták le az üzletembert a Kras csokoládégyár központja előtt, amelyet egészen az utóbbi időkig igazgatott. A rendőrség átkutatta Vidosevic zágrábi otthonát, és irodáját.

Az üzletember nem kommentálta a történteket. Vidosevic 18 éve áll a gazdasági kamara élén, médiajelentések szerint az elmúlt években Horvátország leggazdagabb emberévé vált. Egykor a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikusa volt.

Tavaly novemberben a zágrábi megyei bíróság nem jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader korábbi miniszterelnököt, a jobboldali HDZ egykori vezetőjét a Hypo Bank és az INA-Mol ügyek egyesített perében háborús nyerészkedés, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt.

Az ellenzékben lévő HDZ párt ellen jelenleg bírósági eljárás folyik. A politikai tömörülést azzal vádolják, hogy "kenőpénz-alapot" tartott fenn választási kampányaik finanszírozására. Ez az első per, amelyet egy egész politikai párt ellen indítottak Horvátországban.

A nyugat-balkáni ország júliusban lett az Európai Unió huszonnyolcadik tagállama, miután többek között 2010-ben indított korrupcióellenes kampányával sikerült teljesítenie a csatlakozási feltételeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.