Kapuzárási pánik

Tömeges bevándorlástól rettegnek a svájciak

Gyors cselekvésre szólított fel vasárnap a nacionalista Svájci Néppárt a szerintük nyáron várható, tömeges bevándorlás ellen, ekkor jár le ugyanis annak időleges korlátozása nyolc kelet-európai országból.

2014.02.16 15:59MTI

A követelés egy héttel azután hangzott el, hogy a svájci szavazók hajszálnyi többséggel támogatták a párt tervét, az Európai Unióból (EU) Svájcba irányuló bevándorlás korlátozását. A résztvevők 50,3 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására a múlt vasárnapi népszavazáson. A kormánynak így három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

"Tömeges bevándorlási hullámmal kell szembenéznünk" - mondta a Schweitz am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjújában Toni Brunner néppárti vezér, emlékeztetve az érkező külföldiek számának felszökésére 2008-ban, amikor Svájc megnyitotta határait az unió 15 országának munkavállalói előtt.

Ez utóbbit terjesztették volna ki a megállapodás szerint Csehországra, Észtországra, Lengyelországra, Lettországra, Litvániára, Magyarországra, Szlovákiára és Szlovéniára július 1-jétől, Bulgáriára és Romániára pedig 2016-tól. A február 9-i népszavazás eredménye viszont azt jelenti, hogy a svájci kormánynak felül kell vizsgálnia az EU-val kötött szerződéseket, és Bernre nehéz tárgyalások várnak Brüsszellel a következő hónapokban.

Bár Svájc nem tagja a jelenleg 28 országot tömörítő szervezetnek, számos döntést hozott annak érdekében, hogy megkönnyítse együttműködését uniós szomszédaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.