Szemben Svájccal

A norvég szélsőjobb szinte a magyar középnek felel meg

Megdöbbentő tolerancia jellemzi a skandináv populizmust.

2014.02.12 21:45MTI
Andres Anundsen

Az amúgy a bevándorlásellenes jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó Andres Anundsen ezzel a megnyilatkozásával - amely egy e témában tartott parlamenti vita során hangzott el - elhatárolódott egyik párttársának a véleményétől.

Mazyar Keshvari, a párt e kérdésekben illetékes szóvivője ugyanis a Verdens Gang (VG) című lapnak adott nyilatkozatában "érdekesnek" nevezte a bevándorlás témájában rendezendő, svájcihoz hasonló népszavazás ötletét. Bizonyosnak nevezte, hogy az országban a lakosság többsége a bevándorlási politika szigorításának a híve.

Andres Anundsen ezzel összefüggésben szerdán maga is úgy fogalmazott: a Haladó Párt valóban azt vallja, hogy nagyobb befolyást kell biztosítani az állampolgárok számára a kormány politikájára, ezért egy (svájci mintára megrendezett) népszavazásról szóló javaslatnak senkit sem kellene felháborítania. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette: a Haladó Párt a kormánykoalíció tagjaként tartja magát a többi - jobboldali és jobbközép - párttal fennálló együttműködési megállapodáshoz, és nem tervez népszavazást rendezni ebben a kérdésben.

A Konzervatív Párt és a Haladó Párt kisebbségi kormányt alkot az észak-európai országban, a parlamentben kívülről támogatják őket a kereszténydemokraták és a konzervatívok. A tavaly szeptemberi választások nyomán alakult kabinet egyebek között szigorítani kívánja a bevándorlási politikát, csökkenti az öröklési adót, fokozza az ellenőrzést a gazdaság felett. Norvégiában ugyanakkor - a svájciakkal ellentétben - meglehetősen ritka a népszavazás.

Svájcban a vasárnapi népszavazáson hajszálnyi többséggel megszavazták az Európai Unióból az országba irányuló bevándorlás korlátozását. A résztvevők 50,3 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására. A kormánynak így három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

Ami Norvégiát illeti, nem tagja az európai integrációs szervezetnek, s az európaiak tömbjéhez az Európai Gazdasági Térségen és a schengeni övezeten keresztül kötődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.