És ezt így hogy?

A skizofrén Svájc

Ugyan megszavazták a bevándorlók mozgásterét korlátozó népszavazást, az elnök az eddigi gyakorlat folytatásáról biztosította a bevándorlókat.

2014.02.12 19:45MTI

Didier Burkhalter, a Svájci Államszövetség elnöke a személyek szabad mozgására vonatkozó eddigi gyakorlat folytatásáról biztosította az országban élő külföldi állampolgárokat szerdán, néhány nappal a bevándorlás korlátozásáról döntő svájci népszavazás után.

Az államfő azt üzente az aggódó bevándorlók és a külföldön élő svájci állampolgárok megnyugtatására, hogy "semmi sem változik meg azonnal".

Burkhalter sajtótájékoztatóján azt mondta: nincs okuk aggodalomra azoknak, akiknek az EU és Svájc között jelenleg érvényben lévő kétoldalú megállapodások alapján joguk van a szabad mozgáshoz. "Ezek az egyezmények egészen a felülvizsgálatukig, illetve a felmondásukig hatályosak maradnak" - tette hozzá.

Az ország külügyminisztereként is funkcionáló politikus elmondta, hogy nem kapott "pozitív reakciókat" külföldi kollégáitól, akik úgy érzik, a népszavazás az országaik ellen irányult. "Tudtuk, hogy van kockázata egy ilyen döntésnek, az eredményt azonban el kell fogadni és le kell nyugodni" - hangsúlyozta Burkhalter.

A kormány ezzel párhuzamosan arról számolt be szerdán, hogy a referendum végrehajtásának részleteit június végéig fogják kidolgozni, a törvénytervezet elkészítése pedig még az idei év folyamán várható.

A jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) által kezdeményezett vasárnapi népszavazáson résztvevők 50,3 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására. A kormánynak így a következő három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

Az Európai Bizottság szerint a kvóták bevezetése ellentétes a személyek szabad mozgásának elvével az EU és Svájc között, ezért közölte, hogy az unió meg fogja vizsgálni a kezdeményezés hatásait az alpesi ország és az unió kapcsolatainak egészére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.