Svájci népszavazás

Persze az európai szélsőjobbnak tetszett a svájci népszavazás

A kormánynak három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

2014.02.10 08:55MTI

Üdvözölték az európai szélsőjobboldali pártok a vasárnapi svájci népszavazás eredményét, míg a mértékadó európai média a referendumnak a kontinens többi országára gyakorolt esetleges hatása miatt aggódott hétfőn.

A vasárnapi népszavazáson hajszálnyi többséggel megszavazták az Európai Unióból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozását. A résztvevők 50,3 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására. A kormánynak így három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP), a legnagyobb brit euroszkeptikus pártnak a vezetője szerint Svájc szembeszállt a nem megválasztott brüsszeli bürokraták "erőszakoskodásával".

"Ez nagyszerű hír azoknak, akik a nemzeti szuverenitás és a szabadság hívei szerte Európában" - jelentette ki Farage, aki európai parlamenti képviselő is.

Az UKIP szintén a bevándorlás korlátozását szorgalmazza, amely kényes kérdés Nagy-Britanniában, amióta - az idei év elejétől - Bulgária és Románia állampolgárainak is teljes joguk van az unión belüli szabad mozgáshoz.

Az UKIP-nak nincs a brit parlamentben képviselete, de azzal fenyeget, hogy döntő fontosságú szavazatokat hódít el David Cameron brit kormányfő Konzervatív Pártjától a 2015. májusi választásokon. Az idei májusi európai parlamenti választásokon is növelni szeretné képviselőjének számát a jelenlegi kilencről.

A Der Tagesspiegel című német napilap szerint a svájci "népszavazással egyre valószínűbb, hogy a képviselői helyek egynegyedével Európa-ellenes képviselőké lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben".

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Párt közleményben üdvözölte a svájci népszavazás eredményét, és felszólította Párizst, ugyancsak állítsa le "a tömeges bevándorlást".

Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint adott esetben Ausztria hasonlóképpen szavazna, míg az olasz Északi Liga hasonló népszavazás megszervezését kérte Olaszországban.

Brüsszel figyelmeztetett, hogy Svájc nem csemegézhet az unióval megkötött, kötelező érvényű szerződéscsomagból, amelyet annak lakossága 2000-ben szintén népszavazáson jóváhagyott.

A Le Soir című belga napilap szerint a népszavazással "összeomlásra van ítélve Svájcnak az unióval kötött kétoldalú szerződéseinek rendszere".

A balközép El País, a legnagyobb példányszámú spanyol napilap Perverz következmények című vezércikkében a népszavazás esetleges továbbgyűrűző hatásai miatt aggódik. "Míg Svájcban egy szűk többség (a szavazók 50,3 százaléka) győzött, amely ellenzi 'a tömeges bevándorlást', (a népszavazás) hatása egész Európára kiterjed. Az nemcsak megkérdőjelezi az Európai Unióval kötött és az emberek szabad mozgására vonatkozó egyezményt, de tükrözi azt a populista és idegengyűlölő hullámot is, amely végigsöpör az öreg kontinensen három hónappal az európai parlamenti választások előtt".

Az ABC spanyol konzervatív napilap internetes oldalán azt írta: a népszavazás kimenetele valóságos politikai földindulást okozott Svájcban, és veszélybe sodorta az országnak az Európai Unióval fenntartott kapcsolatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.