Otthonából hurcolták el

Megkínoztak egy drónellenes aktivistát Pakisztánban

Megkínoztak és megfenyegettek Pakisztánban egy, az amerikai dróntámadások ellen tiltakozó aktivistát, akit a múlt héten hurcoltak el otthonából és pénteken engedtek szabadon.

2014.02.14 18:38MTI

Karim Khant február ötödikén hurcolták el Iszlámábád környéki otthonából, néhány nappal azelőtt, hogy az Európai Parlamentben tett volna beszámolót az Egyesült Államok Pakisztán területén pilóta nélküli repülőgépekkel elkövetett dróntámadásairól.

Habár hivatalosan nem állították elő és nem gyanúsították meg, az őt elhurcolók közül többen rendőri egyenruhát viseltek, és későbbi két kihallgatása egyikén is egyenruhások faggatták állítása szerint.

Azután engedték szabadon, hogy két nappal korábban egy bíróság arra szólította fel a hatóságokat: kerítsék elő a férfit vagy indokolják meg elzárását. A vazirisztáni törzsi területekről származó férfi azután indított kampányt a dróntámadások ellen, hogy egy 2009-es légicsapásban tizenéves fia és egy testvére életét vesztette.

Khan ezzel kapcsolatban pert indított a támadásokat irányító amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a pakisztáni kormány ellen. Khan ügyvédje szerint védencét megkínozták, megverték, megbilincselték és egy cellában tartották fogva.

Kihallgatása során a dróntámadásokkal kapcsolatos tevékenységéről, illetve számára ismeretlen vazirisztáni emberekről kérdezték, majd azzal fenyegették meg, hogy ha a sajtóhoz fordul, "visszajönnek érte". Az ügyvéd arról is beszámolt, hogy ő és Khan még pénteken Brüsszelbe indul, hogy végre találkozhasson az Európai Parlament képviselőivel.

A The Bureau of Investigative Journalism nevű brit tényfeltáró civil szervezet szerint az amerikai drónok 2004 és 2013 között 2,5-3,6 ezer pakisztáni embert öltek meg. Ugyanakkor az Egyesült Államok szerint a drónok jelentik a tálib fegyveresek és az al-Kaida terrorszervezet elleni leghatékonyabb fegyvert, és a támadások minimális számú civil áldozattal járnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.