"... a lelkemet nem törték meg"

"Folytatja küzdelmét" az elrabolt és megkínzott ukrán ellenzéki aktivista

A korábban elrabolt és megkínzott ukrán ellenzéki aktivista, Dmitro Bulatov, akit vasárnap este óta egy litván kórházban kezelnek, hétfőn úgy nyilatkozott, hogy folytatja a demokráciáért vívott küzdelmét.

2014.02.03 16:51MTI

"Habár fizikailag tönkretettek, a lelkemet nem törték meg" - mondta Bulatov kórházi ágyán Vilniusban, és hozzátette: "Folytatni fogom a küzdelmet, a demokráciáért. Nem fogok meghátrálni".

A 35 éves ellenzéki aktivistának, az ukrajnai kormányellenes tüntetések egyik meghatározó civil csoportja, az Avtomajdan egyik vezetőjének vasárnap engedélyezték az ukrán hatóságok, hogy elhagyja az országot és külföldön gyógykezeltesse magát.

Bulatov múlt csütörtök éjjel került elő összeverve, megkínozva, levágott füllel, vágásokkal az arcán és a kezén. Elmondása szerint orosz akcentussal beszélő elrablói egy hétig tartották fogságban.

Az aktivista elrablása és kegyetlen megkínzása komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Egy ukrán civil szervezet eddig harminchárom aktivistát tart számon eltűntként.

A férfi ellen a kijevi tüntetésekben való részvétele miatt még eltűnése előtt nyomozást indítottak "halálesetekkel, illetve más súlyos következményekkel járó tömeges rendbontásban való részvételért".

Az elfogatóparancsot azonban ellenzéki és nemzetközi nyomásra a hét végén visszavonták ellene, így nem volt akadálya annak, hogy külföldre utazzon.

Az Avtomajdan autós tüntetőkből szerveződött, és főként Kijeven kívüli tiltakozóakciókat szervez. Aktivistái a tavaly novemberben kezdődött hatalomellenes tüntetések alatt számtalan alkalommal vonultak konvojban Viktor Janukovics ukrán elnök mezsihirjai rezidenciája elé.

Litvánia az első olyan európai uniós tagország volt, amely - még január 24-én - felajánlotta, hogy egészségügyi ellátást nyújt az ukrajnai tüntetéseken megsérült ellenzéki aktivistáknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.