Mi lesz a menkültekkel

Felfüggesztették a homszi mentőakciót

Felfüggesztették a homszi ostromzárban rekedt emberek kimenekítését, amíg nem tisztázódik a kormányerők által kihallgatás alá vont menekültek sorsa.

2014.02.14 15:18MTI
MTI, archív

Matthew Hollingworth, az ENSZ egy magas rangú tisztségviselője közölte: a szíriai hadsereg továbbra is több tucat sorköteles korú férfit tart fogva azok közül, akiket a Szírai Vörös Félhold és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egy hete tartó mentési akciójában Homsz belvárosából kimenekített.

Bassár el-Aszad elnök kormánycsapatai minden 55 év alatti férfit potenciális ellenzéki harcosnak tartanak, s szigorú ellenőrzés alá vetik őket. Hollingworth úgy nyilatkozott, hogy a mentőakció folytatásának feltétele a még fogva tartott mintegy 220 ember státusának tisztázása.

Múlt péntek óta több mint 1400 civilt sikerült kimenteni Homsz több mint másfél éve megszállt óvárosából. Eközben a szíriai polgárháborúban egymás ellen harcoló felek közt folytatott genfi béketárgyalások második fordulója lassan végéhez ér.

A felek közt közvetítő ENSZ különmegbízott, Lahdar Brahími egy harmadik tárgyalási szakaszt tervez - közölte az ellenzéki küldöttség egyik tagja. A megbeszélések egyik fő vitapontja az ellenzék által szorgalmazott átmeneti kormányzó testület létrehozása.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken úgy nyilatkozott Genfben, hogy a szíriai kormány abban az esetben hajlandó egy átmeneti kormányról tárgyalni, ha az ellenzék hivatalosan elkötelezi magát az országban tomboló terrorizmus elleni harcra. Szíriában pénteken is folytatódtak a harcok.

Az UNHCR jelentése szerint 5-600 család menekült a libanoni határ mentén fekvő Jabrúd városából a szomszéd országba. A segélyszervezet tisztségviselői szerint a kormányerők fokozott mozgósítása a felkelők ellenőrzése alatt lévő város közelében nagyszabású szárazföldi támadás előjele lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.