Szír polgárháború

Homsz, a forradalom fellegvárából a szenvedés szimbólumává vált város

Az egykor "a szíriai forradalom fellegvárának" számító Homsz az utóbbi időben a polgárháború által sújtott lakosság szenvedésének szimbólumává vált. A város néhány ezer lakóját már több mint 600 napja tartja ostromzár alatt a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg.

2014.02.07 19:15MTI
Mindennapos látvány a városban...

A nyugat-szíriai település most néhány napra fellélegezhet: az állami televízió jelentése szerint pénteken megkezdődött a polgári személyek egy részének kimenekítése. Az orosz külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy az evakuálás idejére háromnapos tűzszünetben állapodtak meg a felkelők és a kormányerők.

Aktivisták beszámolói szerint a város felkelők kezén lévő negyedeiben az emberek tragikus körülmények között élnek, gyakran gyógyszer és élelem nélkül.

A hadsereg 2012 júniusa óta ostromolja a felkelők állásait az azóta már rommá lőtt városban: az óvárost és a szomszédos negyedeket, ahol becslések szerint mintegy 2500-3000 civil, köztük legalább 1200 gyerek, beteg és idős ember rekedt, szinte minden nap lövik a biztonsági erők.

Az eredetileg közel egymillió lakosú nagyváros Szíria harmadik legnagyobb települése a főváros, Damaszkusz és az ország gazdasági központja, Aleppó után. Homsztól nyugatra és keletre olajfinomítókat és gázmezőket találni, és több más iparág is meghonosodott a környéken. A város ezenkívül fontos közlekedési csomópont is, mivel a Damaszkusz és Aleppó közötti stratégiai fontosságú autópálya mentén fekszik.

Homszban a polgárháború három évvel ezelőtti kirobbanása után az országban uralkodó vallási feszültségek is felszínre kerültek. A város szunnita, alavita, keresztény és vegyes negyedekre oszlik, de a forradalom kitöréséig viszonylag békésen éltek egymás mellett ezek a közösségek.

Amikor 2011-ben kezdetét vette az Aszad-ellenes felkelés, különösen Damaszkuszban és Homszban tanúsított nagy ellenállást a lakosság a kormánnyal szemben. Emiatt kapta a település "a forradalom fővárosa" nevet. A hadsereg 2012 februárjában egyhetes offenzívát indított Homsz ellen, amelynek során több mint 700 ember vesztette életét. A következő hónapokban Aszad katonái visszaszerezték az ellenőrzést több, a felkelők kezén lévő városrész felett, a Homszhoz közeli, stratégiai fontosságú al-Kuszair tavaly nyári bevételével pedig sikerült elzárniuk a felkelők utánpótlási útvonalát Libanon irányába.

A január végi Genf-2 konferencián újra felcsillant a remény a szükséget szenvedő homsziak számára. A damaszkuszi kormány kijelentette: engedélyezi a nők és gyerekek számára az ostrom alatt álló Homsz elhagyását. Ezzel egyidejűleg a város kormányzója megállapodott az ENSZ helyi koordinátorával abban, hogy humanitárius segélyeket juttatnak be a városba azoknak a lakosoknak, akik a város körülzárt részében maradnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.