Közép-afrikai Köztársaság

A muszlim kivándorlás élelmiszerválsággal fenyeget

A kivándorlás az összeomlás szélére sodorta az élelmiszerpiacot és még mélyebb válsággal fenyeget a polgárháború sújtotta országban.

2014.02.13 00:30MTI

Az ENSZ adatai szerint a lakosság több mint egynegyede, összesen mintegy 1,3 millió ember szorul azonnali élelmiszersegélyre a több hónapja tartó vallásháború következtében, amelynek egyelőre az országban állomásozó nemzetközi erők sem tudtak véget vetni.

A szegény, tengerparttal nem rendelkező ország azután süllyedt káoszba, hogy a Séléka muszlim lázadócsoport tavaly megdöntötte a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát. A puccs után véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A nemzetközi bírálatok hatására januárban végül lemondott Michel Djotodia egykori elnök, a Séléka vezetője. A keresztény fegyveresek ezután kezdték támadni a muzulmán lakosságot, az utóbbi hónapokban emiatt muszlimok tízezrei menekültek el a fővárosból, Banguiból.

A fővárosban húshiány van, amióta a szarvasmarha-behozatalt irányító muszlim kereskedők elhagyták a várost. A megmaradt élelmiszerek ára a magasba szökött, a manióka húsz százalékkal többe kerül, a marhahús ára pedig több mint kétszeresére nőtt november óta.

Az Action contre la faim (Mozgalom az éhség ellen) nevű humanitárius szervezet felmérése szerint az alapvető árucikkek nagyjából negyven nagykereskedőtől származnak Banguiban, közülük azonban mára mindössze tízen maradtak a városban és ők is távozással fenyegetnek, amennyiben nem javul a biztonsági helyzet.

Az országot Kamerunnal összekötő utakat a keresztény milíciák mészárlásai miatt lezárták. A két ország közötti határon tehergépjárművek százai vesztegelnek, mivel a teherautó-sofőrök nagy része is muzulmán volt.

"Bár tízből kilenc ember mindössze naponta egyszer táplálkozik, már most is nagyon súlyos élelmiszerválság van. A probléma az, hogy a helyzet sokkal, de sokkal rosszabb lesz" - mondta Steve Cockburn, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szakértője.

A fővárosban fényes nappal elkövetett gyilkosságok sorozata tovább fokozta a feszültséget. Vasárnap az átmeneti törvényhozás egyik tagját lőtték agyon, miután a keresztény milicisták lefegyverzésére szólított fel.

A Nemzetközi Büntetőbíróság pénteken bejelentette, előzetes vizsgálatot indít az esetlegesen elkövetett háborús bűncselekmények miatt. Az ENSZ szerint a konfliktus nyomán már több mint kétezren vesztették életüket, és mintegy 800 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az egykori francia gyarmatról eddig 245 ezer közép-afrikai és 30 ezer más nemzetiségű állampolgár menekült el. Bár az ültetési szezon egy hónap múlva kezdődik, a gazdák többsége az erőszakcselekmények miatt nem jut vetőmaghoz, sokan aggódnak, hogy emiatt még tovább fog romlani a helyzet.

A rossz biztonsági helyzet a humanitárius segélyszállítmányok eljutását is nehezíti. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) jelenleg huszonhét kamionja vesztegel a kameruni-közép-afrikai határon, mivel a sofőrök nem hajlandóak belépni az ország területére. A WFP a közúti szállítás költségének ötszöröséért kénytelen volt légihidat létesíteni a szomszédos Kamerun és a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa között. "Nincs más lehetőségünk" - mondta Alexis Masciarelli, a szervezet munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.