Közép-afrikai Köztársaság

Ország az összeomlás szélén - nincs magyar veszélyben

A Külügyminisztérium nem tud a Közép-afrikai Köztársaságban tartózkodó magyar állampolgárról.

2014.01.11 13:25MTI
A kicsik sosem tehetnek semmiről, mégis ők szenvedik meg legjobban

Azzal kapcsolatban, hogy közös katonai akciót indít az Európai Unió a Közép-afrikai Köztársaságban az ország biztonságának helyreállítására, Kaleta Gábor ajtófőosztály-vezető kiemelte: a végső döntés a beavatkozásról az uniós tagállamok külügyminisztereinek január 20-i tanácskozásán születhet meg.

Magyarország tavaly óta aktívan részt vesz az afrikai országgal kapcsolatos tárgyalásokon - emlékeztetett. Hozzátette: a beavatkozással kapcsolatos magyar álláspontot a jövőben meghozandó végleges uniós döntés függvényében alakítják ki.

Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egy szóvivője azt közölte, hogy az unió 28 tagállamának nagykövetei szombatra virradó éjjel elvi beleegyezésüket adták ahhoz, hogy rövid időn belül több száz katonát vezényeljenek az afrikai országba a helyszínen lévő 1600 fős francia és 4000 fős afrikai békefenntartó erők támogatására.

Az Európából küldött katonák a tervek szerint rendfenntartó feladatokat teljesítenének a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, a menekültek és segélymunkások biztonságára vigyáznának, és esetleg a repülőtér őrizetét biztosítanák. A beavatkozást, amely korlátozott idejű lenne, az ENSZ jóváhagyásával hajtanák végre.

Becslések szerint az elmúlt hónapban több mint ezer ember halt meg a Közép-afrikai Köztársaságban dúló felekezeti erőszak miatt, és egymillió ember vált menekültté, köztük a főváros, Bangui lakosságának fele. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szombaton bejelentette, hogy megkezdi 33 ezer külföldi evakuálását az országból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.