Közép-afrikai Köztársaság

A testőrség verte vissza az elnöki palota elleni támadást

Michel Djotodia jelenlegi átmeneti államfő muzulmán, és márciusban került hatalomra, amikor a keresztény Francois Bozizé közép-afrikai elnök hatalmát egy muszlim lázadó szövetség megdöntötte.

2013.12.27 08:59MTI

A Közép-afrikai Köztársaság elnökének a szóvivője szerint ismeretlen támadók megpróbáltak behatolni az elnöki palotába, de visszaverték őket.

A telefonon elért Guy Simplice elmondta, hogy heves összecsapás folyt, de az elnöki testőrség képes volt megállítani a támadókat. A nehézfegyverek dörgését a főváros, Bangui központjában lévő ötcsillagos Hotel Ledgerben is hallani lehetett, ahol a külföldi tudósítók laknak. Egy rakéta átrepült a szálló falán is, de nem okozott bajt.

A köztársaságban az elmúlt hetekben híresztelések terjedtek el arról, hogy az anti-Balaka nevű keresztény milícia államcsínyre készülődik. Michel Djotodia jelenlegi átmeneti államfő muzulmán, és márciusban került hatalomra, amikor a keresztény Francois Bozizé közép-afrikai elnök hatalmát egy muszlim lázadó szövetség megdöntötte.

A köztársaságban 1600 francia és több ezer afrikai katona igyekszik megakadályozni a népirtást. Az Afrikai Unió erői hat csádi katonát vesztettek el a héten egy összecsapásban, a vöröskereszt pedig 44 holttestet szedett össze a főváros utcáin kedd óta, de az összecsapások hevessége miatt nem jutottak el mindenhová.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.