Elviselhetetlen

Példátlan méretű erőszak a Közép-afrikai Köztársaságban

Példátlan méreteket öltött és elviselhetetlenné vált az erőszak a Közép-afrikai Köztársaságban.

2014.02.07 13:22MTI
freedigitalphotos.net

Így értékelte pénteken az afrikai országban uralkodó állapotokat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet.

Naponta ölnek meg ártatlan civileket fegyveres csoportok kizárólag vallási hovatartozásuk miatt. A főként keresztények lakta országban ez különösen a muzulmán közösséget érinti - közölte az MSF.

Meglincseltek egy muzulmánt péntek reggel a fővárosban, Banguiban, amikor egy civileket szállító teherautókból és taxikból álló konvoj kifelé tartott a városból. Szemtanúk elmondása szerint a férfi leesett az egyik járműről, a kocsisort kísérő, feldühödött tömeg pedig nekiesett.

Csütörtökön jogvédő szervezetek munkatársai elborzadva kommentáltak és élesen elítéltek egy lincselést: a kormányerők katonái előző nap Banguiban megölték a Séléka ellenzéki muszlim lázadószervezet egyik feltételezett tagját, majd a holttestet nádvágó késekkel feldarabolták, a darabokat pedig elégették.

A fővárosban és az ország északnyugati területein mindennaposak a véres megtorló akciók a muzulmánok ellen. Szerdán 3500-4000-en érkeztek az ország északkeleti részéből Bangui repülőterére, ahol katonák szavatolják a biztonságukat.

A repteret hetek óta több százan használják ideiglenes szálláshelyként. Az összeverődött tömegek arra várnak, hogy elhagyhassák a felekezeti harcok dúlta köztársaságot. Az afrikai országban tavaly március óta dúl a vallási alapú erőszak.

December óta mintegy 31 500 külföldit menekítettek ki a Közép-afrikai Köztársaságból, és több mint 86 ezer közép-afrikai keresett menedéket a szomszédos országokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.