Vége az össz-afrikai találkozónak

Sosem lesz béke a fekete kontinensen?

A mezőgazdaság és a béketeremtés állt az Afrikai Unió csúcstalálkozójának középpontjában.

2014.01.31 21:55MTI

Lezárult pénteken az Afrikai Unió (AU) 22. csúcstalálkozója, amelynek középpontjában a béketeremtés, valamint a mezőgazdaság átalakítása és az élelmezésbiztonság állt.

Az ötvennégy tagból álló szervezet székhelyén, az etióp fővárosban, Addisz-Abebában rendezett találkozón Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai elnök vette át csütörtökön az AU soros elnökségét.

A kétnapos csúcsértekezlet fő témája a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság volt, kiemelt helyet kapott a napirenden azonban a dél-szudáni és a közép-afrikai köztársaságbeli válság megoldása is.

Országainknak egyesíteni kellene erőfeszítéseit, hogy növeljük a megművelt földterületek arányát, és a vidéki infrastruktúra modernizációja, a mezőgazdasági kutatás és a hatékonyabb művelési technológiák népszerűsítése által emeljük a termelékenység fokát - mondta Abdelaziz beszédében.

Az AU békefenntartó műveletekkel foglalkozó testülete, a Béke és Biztonsági Tanács felhívta a figyelmet pénteken arra, hogy Afrikának fokoznia kellene a béketeremtésre irányuló erőfeszítéseit a kontinensen elharapódzó válsághelyzetek miatt.

Az Afrikai Unió jelenleg mintegy 4400 békefenntartóval próbál segíteni a rend helyreállításában a válságban lévő Közép-afrikai Köztársaságban. A szervezet üdvözölte az Európai Unió mintegy 25 millió euró értékű segélyről szóló pénteki döntését.

A 4,6 millió lakosú afrikai ország azután süllyedt anarchiába, hogy a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát megdöntötte a Séléka muszlim lázadó szövetség. Az egykori francia gyarmaton december 5-én véres összetűzések törtek ki a Séléka fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztény harcosok között. A vérontások miatt eddig mintegy egymillió ember hagyta el otthonát, és kétmillióan szorulnak humanitárius segítségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.