Izrael nagy barátja

Mikronézia szigetet ajándékozna Simon Peresznek

Szigetet ajándékozna Mikronézia az izraeli elnöknek - legalábbis ezt a meglepő ajánlatot tette az óceániai szigetcsoport újdonsült izraeli nagykövete Simon Peresz államfőnek, amikor a napokban átadta megbízó levelét.

2014.02.12 07:24MTI
israeltoday.co

A nagykövet - mint arról az Israel Today internetes újság helyi idő szerint kedden beszámolt - a protokolláris esemény során több alkalommal is formát bontott. Egyrészt eltért az ilyenkor hagyományosnak számító -

"Megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom megbízó levelemet Önnek" - szövegtől, és ehelyett már a bevezetőben méltatta Peresz és Izrael érdemeit. Ezen kívül - feltehetőleg a fogadó ország diplomáciai illetékeseinek tudtával - protokollt szegett azzal is, hogy mindezt anyanyelvén mondta el.

Rövid beszédében Asterio R. Takesy kijelentette: kis országot képvisel, amely ugyanakkor Izrael nagy barátja. Emlékeztetett arra is, hogy Mikronézia fenntartás nélkül támogatta Izraelt a különböző nemzetközi fórumokon, és - mint hozzátette - a jövőben is ezt kívánja tenni.

Az izraeli újság szerint az igazi csattanó azonban ez után következett. A nagykövet ugyanis Simon Peresznek ajándékként felajánlotta Mikronézia 667 apró szigetének egyikét.

A Csendes-óceán nyugati részén fekvő Mikronézia mindössze négy helyen rendelkezik nagykövettel, mégpedig az Egyesült Államokban, az ENSZ-ben, Tokióban és Pápua-Új-Guineában. Takesy - mint a tudósításból kitűnt - egyfajta diplomáciai "jolly joker" lehet, országát ugyanis főállásban az Egyesült Államokban képviseli, de felelős Izraelért és Európáért is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.