Merénylet után elfogták őket!

Tizennyolc külföldi terroristát vettek őrizetbe Nyugat-Kínában

Tizennyolc külföldi terroristát, illetve agitátort vett őrizetbe a kínai rendőrség a nyugati Hszincsiang-Ujgur autonóm területen ((Xinjiang Uygur Zizhiqu) - jelentették be a kínai hatóságok kedden Kasgárban, egy nappal a rendvédelmi erők ellen ott elkövetett merénylet után.

2008.08.05 13:05MTI

A hírt közlő Si Ta-kang, a kommunista párt kasgári titkára sajtóértekezletén nem említette az elfogottak nemzetiségét, sem azt, hogy mikor történtek az őrizetbe vételek, csak azt közölte, hogy egy korábbi (nem a hétfői) erőszakcselekménnyel kapcsolatosak. (Az Új Kína híradása szerint az év eleje óta fogtak el összesen 18 "+kelet-turkesztáni+ terroristát".) 

Tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült hétfő reggel egy határrendészeti állomást ért támadásban. A beszámoló szerint a Kasgar városában végrehajtott támadás során "felkelők" egy teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak az állomásra, s azok felrobbantak. 

A két támadót a hatóságok elfogták. A párttitkár szerint a hétfői merénylet elkövetői "erőszakos, lélektani háborút próbálnak indítani az olimpiai játékok ellen", és "2008-at a gyász évévé akarják változtatni Kínában". Az autonóm területen mintegy tízmilliónyi muzulmán vallású, törökül beszélő ujgur kisebbség él. Egyes csoportjaik arra törekszenek, hogy Kelet-Turkesztánban, ahol 1930 és 1949 között két tiszavirág-életű köztársaságuk volt, önálló államot hozzanak létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.