Rengetegen megsebesültek

Öngyilkos merénylet, több halott Pakisztánban

Legkevesebb nyolc ember életét vesztette és huszonhatan megsebesültek egy öngyilkos robbantásban kedden az északnyugat-pakisztáni Pesavar egyik sűrűn lakott negyedében.

2014.02.04 19:20MTI
MTI, archív

A merényletet sötétedés után követték el egy síita muzulmánok lakta városrészben található szálloda épülete előtt az afgán-pakisztáni határ közelében fekvő városban. A helyi síita kisebbséget gyakran érik heves támadások keményvonalas szunnita csoportok részéről.

A szálloda épületében, három közeli üzletben és a környéken parkoló autókban súlyos károk keletkeztek. Néhány órával a robbantás előtt ismeretlen fegyveresek ugyanebben a negyedben megölték a helyi síita közösség egyik magas rangú elöljáróját.

Szakértők szerint minden egyes jelentősebb, civilek vagy a biztonsági erők tagjai elleni támadás veszélyezteti a kormány és a pakisztáni tálibok, a Tehrik-e Taliban (TTP) között folyó egyeztetések sikerét.

A nap folyamán ezzel párhuzamosan elhalasztották a kormány és a tálibok háromtagú küldöttsége közötti első tárgyalási fordulót, miután a kormánydelegáció nem jelent meg kedden a fővárosban, a találkozó helyszínén.

A tálibok egyik képviselője arról számolt be, hogy a megbeszélt helyen várták a másik fél küldöttségét, amely azonban végül nem ment el a találkozóra.

A tálib szóvivő azzal vádolta a kormányt, hogy amerikai nyomásra halasztották el a tárgyalást. Iszlámábád ezzel szemben azt állítja, hogy azért maradt el a találkozó, mert nem kaptak visszaigazolást a táliboktól a tárgyalóküldöttség végleges összetételéről.

A tárgyalóküldöttség egyik tagja azt mondta: azóta már megkapták a szükséges információkat a táliboktól, így a tárgyalásra a következő két napon belül sor kerül.

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő erősen szorgalmazza a tárgyalásokat a béke érdekében, ugyanis terrorcselekmények következtében több mint 40 ezren vesztették életüket az országban az utóbbi években. A merényletek nagy részéért a TTP-t tartják felelősnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.