Dráma

Feszültséget okoztak egy muszlim hittudós kijelentései az Egyesült Arab Emírségek és Katar között

Berendelték a katari nagykövetet az Egyesült Arab Emírségekben, miután a két ország közötti vitává fajultak egy muszlim hittudós kijelentései.

2014.02.03 22:33MTI

A diplomáciai lépést azzal magyarázták, hogy Júszuf el-Karadávi, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő egyiptomi muszlim hitszónok sértően nyilatkozott az emírségekről egy két héttel ezelőtt tartott beszédében, amelyet a katari fővárosban, Dohában egy mecsetben tartott. Az istentiszteletet közvetítette a katari állami televízió. A vita a két állam közötti fokozódó ellentétek újabb jele.

Az "arab tavasz" Észak-Afrikában és a Közel-Keleten négy autokrata államfő évtizedes uralmának vetett véget, ugyanakkor teret adott a régióban működő iszlamista szervezeteknek, amelyek katonai és politikai jelentősége az utolsó három évben megnőtt. Katar ezeket a csoportokat segítő politikát folytatott, és támogatásáról biztosította többek között az egyiptomi Muzulmán Testvériséget. Ugyanakkor az Egyesült Arab Emírségek határozottan fellépett az országon belül működő iszlamistákkal szemben, és kiállt az egyiptomi katonai vezetőség mellett, amely a Muzulmán Testvériséget múlt nyáron a hatalomból kiszorította.

Júszuf el-Karadávi szónoklatában elítélte az emírségek politikáját, és azt rótta fel vezetőinek, hogy nem érdekeltek az iszlám uralom létrejöttében. A vallásjogi szaktekintély prominens tagja a Muzulmán Testvériség szellemi vezetőségének. Kétszer is felkérték a mozgalom irányítására, de ő ezt minden alkalommal elutasította. A nagykövet berendelését megelőzően Anvár Mohamed Gargás, az emírségek szövetségi ügyeiért felelős miniszter felszólította a katari kormányt, hogy határolódjon el Karadávi "arcátlan" kijelentésétől, és foglaljon állást az említett rágalmakkal szemben.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács főtitkára, Abdullatíf el-Zajáni is Gargás segítségére sietett és az egyiptomi prédikátor kijelentéseit "elfogadhatatlan uszításnak és hamis vádaknak" nyilvánította - jelentette az emírségek hivatalos hírügynöksége hétfőn. Ugyanakkor egy katari külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy kormánya nem felelős egy független személy kijelentéseiért, és továbbra is garantálja a szabad véleménynyilvánítást Karadávi, és más, hozzá hasonló felszólalók számára. Mindazonáltal az Egyesült Arab Emírségek sajtója szerint a katari külügyminiszter közölte, hogy Karadávi kijelentései nem tükrözik országa hivatalos pozícióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.