Az emírségekben

Felszámoltak egy merényletekre készülő al-Kaida-sejtet

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai bejelentették csütörtökön, hogy felszámoltak egy héttagú al-Kaida-sejtet, amely merényletekre készült az országban.

2013.04.18 10:50MTI

A sejt tagjai különböző arab országok állampolgárai. Tagokat toboroztak, pénzt gyűjtöttek és logisztikai segítséget nyújtottak a nemzetközi terroristahálózatnak. Tevékenységüket ki akarták terjeszteni több környező országra - jelentette a WAM állami hírügynökség.
   
A kőolajkincsben gazdag, 85 százalékban külföldiek - más arab országbeliek, ázsiaiak, nyugatiak - lakta Egyesült Arab Emírségek a nyugati hatalmak szövetségese a terrorizmus elleni küzdelemben. Eddig egyetlenegy terrortámadást sem követtek el a területén, de a hét emírségből egy-kettőben az utóbbi években érezni lehetett az iszlamista eszmék terjedését. Az emírségek és más perzsa-öbölbeli arab országok hatóságai egyre gyakrabban mondják, hogy az "arab tavasz" hatására szélsőségesek szervezkednek a Nyugat által támogatott helyi kormányok ellen. Az emírségekben folyik egy per, amelyben 94 embert vádolnak azzal, hogy kapcsolatban álltak a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel, és államellenes összeesküvést szőttek. A vádlottakat tavaly március és december között vették őrizetbe.
   
Az emírségek hatóságai decemberben bejelentették, hogy letartóztatták egy "deviáns" csoport tagjait, emírségekbeli és szaúd-arábiai állampolgárokat, akik erőszakos támadásokra készültek e két országban és máshol is. Az emírségek hatóságai gyakran használják a deviáns jelzőt az al-Kaida tagjaira. Egyelőre nem tudni, hogy a decemberi letartóztatásoknak van-e közük a mostaniakhoz. Térségbeli diplomaták szerint a decemberi sorozatnak jórészt az iszlamisták jemeni tevékenységéhez van köze.
   
Szaúd-Arábiában mindazonáltal több ezer terroristagyanús embert vettek őrizetbe az utóbbi 7-10 évben, miután terroristák 2003 és 2006 között több gyilkos támadást is elkövettek az országban olyan lakóparkok ellen, amelyekben külföldi munkavállalók élnek, illetve kormányzati hivatalok ellen. Ezekben a támadásokban több tucatnyian haltak meg összesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.