"Még sok a kihasználatlan potenciál"

Szijjártó: az Egyesült Arab Emírségek hazánk kiemelt arab partnere

"Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) Magyarország elsőszámú külkereskedelmi partnere az arab országok sorában, de még igencsak sok a kihasználatlan potenciál a két ország kapcsolataiban."

2013.06.24 16:28MTI
Szijjártó Péter és Ganim Al-Gaisz Fotó: MTI

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten, a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében rendezett üzleti fórumon szólalt fel. 

További fejlődési lehetőség van a magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszerek exportjában, az energiaipari együttműködésben, de a magyar vízgazdálkodási és egészségügyi kutatói referenciák is számot tarthatnak az arab országok érdeklődésére - mondta. 

Megjegyezte: Magyarország szeretné, hogy az EAE területén végbemenő, nagyszabású infrastrukturális beruházásokhoz minél nagyobb mértékben vegyék igénybe a magyar műszaki, mérnöki tudást. Halid Ganim Al-Gaisz, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese pozitívnak értékelte a budapesti tárgyalásokat. 

Kiemelte, hogy a kapcsolatok fejlesztése nemcsak az arab országba irányuló magyar exportot segítheti elő, hanem kaput nyit a világ több piacához, példának okáért a 2 milliárd fős afrikaihoz is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az EAE és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 1,2 milliárd dollárt, amelyet a jövőben jelentősen növelni kívánnak a felek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány komoly erőket csoportosít a kutatás-fejlesztés és az innováció területére. 

Reményét fejezte ki, hogy más arab országokhoz hasonlóan hamarosan az Egyesült Arab Emírségekkel is megkezdődhet a magyar technológiákra, szabadalmakra és referenciákra épülő együttműködés az élettudományok, az energia, valamint az információs és kommunikációs technológia területén. Kiemelte az energiaügyi együttműködést, hozzátéve, hogy ezen a területen képzési tapasztalatcserére alapuló együttműködés jöhet létre hamarosan.
 
Az EAE-nak kifejezetten vonzó és irigylésre méltó referenciái vannak a megújuló energiák használatában, míg Magyarország nagy hangsúlyt helyez a nukleáris energiára - mondta az államtitkár. Szólt arról is, hogy a közvetlen légi kapcsolat megléte nagy mértékben befolyásolja két ország gazdasági együttműködését, ezért a tárgyalások során nagy hangsúlyt kapott ennek a létrehozása. 

Ennek eredményeként elhárultak az akadályok a két ország közötti légügyi megállapodás aláírása elől. Közölte azt is, hogy októbertől a Wizz Air légitársaság közvetlen repülőjáratot indít Budapest és Dubaj között. Szijjártó Péter rámutatott, hogy az EAE-ban a növekedés 4 százalékos, az államadósság alig éri el a GDP 40 százalékát, a költségvetési egyenleg pedig a pozitív tartományban van. 

Hozzátette: "ez minden, csak nem válság, és ezért csak irigyelni tudjuk Önöket". Halid Ganim Al-Gaisz külügyminiszter-helyettes elmondta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat Magyarország és az EAE között növekedés jellemzi ugyan, de ez a növekedés nem elégséges.

A közvetlen légi kapcsolat mielőbbi megteremtése mellett fontosnak tartotta az idegenforgalom ösztönzését is. Hangsúlyozta, a beruházások növelése érdekében kormánya igyekszik elősegíteni azoknak a megállapodásoknak a megkötését, amelyek támogatják az üzleti kapcsolatok erősödését. Ide sorolta az áprilisban aláírt, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, amely alapot ad a további egyezmények, így a befektetés- és beruházásvédelmi megállapodások aláírásához.
 
A külügyminiszter-helyettes a lehetséges együttműködési területek között  a megújuló energiaforrások ágazatát, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az idegenforgalmat, valamint az energiaszektort említette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.