Müncheni konferencia

Szaúd-Arábia népirtással vádolja a szíriai kormányt

Népirtással vádolta meg a szíriai kormányt a szaúd-arábiai uralkodócsalád egyik legtekintélyesebb tagja vasárnap a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

2014.02.03 02:30MTI
Forrás: MTI

Turki el-Fejszál herceg, a szaúdi hírszerzés korábbi vezetője a közel-keleti helyzetről rendezett panelbeszélgetésen azt mondta: a damaszkuszi rezsim emberiség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el, Oroszország továbbra is fegyvereket szállít Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének, a nemzetközi közösség pedig tétlenül nézi a vérontást, "hátradől, és nem tesz semmit".

A beszélgetésen John McCain amerikai szenátor is úgy vélekedett, hogy Moszkva változatlanul fegyverrel támogatja a damaszkuszi vezetést. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok eddig rossz stratégiát alkalmazott, de "még beavatkozhat" a szíriai polgárháborúba.

Miközben "szaúdi és katari barátaink" segítik a szíriai ellenzéki erőket, Washington csak "zsarolja" őket, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek - mondta a republikánus páti politikus, hozzátéve, hogy a genfi békekonferencia "bohózatba fulladt".

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint az ENSZ-nek azonnal közbe kell lépnie. A Biztonsági Tanácsnak határozatot kell elfogadnia a szíriai humanitárius helyzet kezeléséről, és az eddiginél sokkal pontosabban fel kell mérni az Aszad-rezsim vegyifegyver-arzenálját.

Az ENSZ határozott lépései nélkül nincs esély a politikai rendezésére - emelte ki a török külügyminiszter. A szíriai polgárháborúnak önmagán túlmutató jelentősége van, "nem csupán egyes országokról van szó, hanem a nemzetközi rendszerről, amely kudarcot vallott" - fejtette ki. Az ENSZ főtitkárának egy napon majd el kell mennie Szíriába, hogy bocsánatot kérjen a tétlenségért - jegyezte meg Ahmet Davutoglu.

A 2011 márciusában demokráciát követelő, kormányellenes tüntetésekkel kezdődött szíriai polgárháborúban több mint 100 ezren haltak meg és több millióan kényszerültek menekülésre. Törökországot és Szaúd-Arábiát az Aszad-rezsim ellen harcoló ellenzéki erők legfőbb külföldi támogatói között tartják számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.