Jelek: Már láttuk Boszniában és Ruandában is

Népirtás veszélye fenyeget Afrikában

Minden tényező adott ahhoz, hogy népirtás történjen a Közép-afrikai Köztársaságban, ha a nemzetközi közösség nem lép közbe.

2014.01.16 17:25MTI

"Minden olyan elem megvan, amelyet például Boszniában vagy Ruandában láttunk, (...) ott vannak a népirtás csírái, ez nem is kérdéses" - fogalmazott John Ging, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) operatív igazgatója genfi sajtótájékoztatóján, miután hazatért az afrikai országban tett ötnapos látogatásáról.

A Közép-afrikai Köztársaság tavaly év végén süllyedt teljes káoszba, miután a Séléka muszlim lázadó szövetség megdöntötte az elnök hatalmát, majd gyilkolni és fosztogatni kezdett az országban. A rémtettek hatására "keresztény milícia" jött létre, amely szintén kegyetlen vérontásokat követ el.

Az OCHA vezetője azt mondta: a válság előre látható volt, sőt elkerülhető lett volna, ha a nemzetközi közösség hosszú éveken át nem hagyta volna magára az országot. Ging szerint nem helyes "közösségek közti erőszaknak" nevezni azt, ami a Közép-afrikai Köztársaságban történik, bár egy szélsőségesen agresszív kisebbségnek valóban az a szándéka, hogy széles körű konfliktust gerjesszen. "Nem a közösségek állnak szemben egymással, hanem vannak emberek az egyes közösségekben, akik rátámadnak egy másik közösség tagjaira. Ezt a saját csoportjuk nevében teszik, de valójában nem képviselik a közösség egészét" - fejtette ki a világszervezet tisztviselője.

John Ging úgy vélte, hogy a nyugalmat nagyon hamar vissza lehetne állítani az országban, ha a nemzetközi közösség gyorsan és kellő erővel mozgósítaná erőit. "Drámai következményekkel kell számolni, ha nem cselekszünk azonnal" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az ENSZ mindössze 6 százalékát kapta meg annak a 247 millió dolláros összegnek, amelyet tavaly decemberben kért azzal a céllal, hogy humanitárius segélyt tudjon nyújtani a Közép-afrikai Köztársaságban. Óriási tragédiának nevezte, hogy a világszervezet a legelemibb dolgok - az ivóvíz, az alapvető élelmiszerek vagy a lakhatás - biztosítására sem tudott forrást keríteni.

Az ország politikailag teljesen összeomlott, a rendőrség és a hadsereg feloszlott. Csaknem egymillió embert űztek el otthonából a tavalyi puccs óta, és további 2,6 millióan szorulnak humanitárius segélyre. Jelenleg csak az országban állomásozó 1600 francia és 4000 afrikai uniós békefenntartó próbál gátat szabni az erőszaknak. John Ging hangsúlyozta, hogy a katonai mozgósítás további fokozására lenne szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.