Az áldozatok tiltakoznak

Eltüntették a "népirtás" szót egy emlékműről Boszniában

A hatóságok eltüntették a "népirtás" szót egy, az 1992-1995 közötti délszláv háború muzulmán áldozatai előtt tisztelgő emlékműről a Bosznia-Hercegovina szerbek lakta részén található Visegradon, az áldozatok szervezetei fel vannak háborodva.

2014.01.23 19:08MTI
freedigitalphotos.net

A közterület-felügyelők rendőri kísérettel érkeztek és csiszológépekkel eltávolították a kőszobron olvasható nemkívánatos feliratot. "Ez bűncselekmény, el akarják tüntetni az igazságot, hogy itt népirtást követtek el, és újra akarják írni a történelmet" - vélte a háború idején nemi erőszakot szenvedett nők egyesületének egyik tagja.

A boszniai Szerb Köztársaságban található város temetőjében a szerb erők által legyilkolt áldozatok emlékére állították a két méter magas emlékművet 2012-ben. A helyi hatóságok azóta követelik a "népirtás" szó eltávolítását, mondván, hogy eddig egyetlen - sem helyi, sem nemzetközi - bíróság sem mondta ki, hogy népirtás történt volna Visegradon.

"Az emlékmű nem zavar minket, a város lakóinak többsége emiatt a szó miatt zúgolódik" - idézte a helyi sajtó a többségében szerbek lakta település polgármesterét. A muszlim áldozatok szervezeteinek decemberben még sikerült megakadályozniuk, hogy eltüntessék a feliratot a helyi iszlám közösség tulajdonában lévő sírkertben.

"Ma reggel viszont egy órával a megbeszélt idő előtt érkeztek és nem tudtunk tenni semmit" - közölte az egyik egyesület. A szerb csapatok 1992 áprilisa és júniusa között több mint ezerötszáz civilt mészároltak le a városban és annak környékén.

A hágai Nemzetközi Bíróság egyedül a srebrenicai mészárlást minősítette népirtásnak, ennek során a szerb hadsereg csaknem nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkolt le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.