Alapjogok

Tudta, hogy az Európa Tanács az Európai Uniótól teljesen független?

1949-ben jött létre, jelenleg 47 tagállama van, a parlamenti közgyűlésben pedig a tagállamok parlamenti képviselői dolgoznak. Mégis, sokan fejben az EU-val kötik össze.

2014.01.29 19:25MTI

Az Európai Parlament ezzel szemben az Európai Unió parlamentje, társjogalkotó intézménye, tagjai az Európai Parlament képviselői, akiket az unió állampolgárai közvetlenül választanak meg.

Martin Schulz Szabó Vilmos magyar szocialista képviselő kérdésére válaszolt. A magyar politikus arra volt kíváncsi, hogy a német EP-elnök szerint hogyan lehetne egy jól működő mechanizmust kialakítani az ET parlamenti közgyűlése és az Európai Parlament között az alapvető demokratikus jogok és a jogállamiság védelmére, különös tekintettel azokra az országokra, amelyek az Európai Uniónak is tagjai.

Schulz szerint közös monitoring fórumot kellene létrehozni, amire az is lehetőséget ad, ha az Európai Unió is csatlakozik az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatához, ami szorosabb együttműködést tesz majd lehetővé az Európai Parlament és az ET közgyűlése között.

"Nem várhatjuk el a tagjelölt országoktól kemény feltételek teljesítését, ha az EU tagjaival szemben nem támasztunk ugyanilyen mércét" - hangsúlyozta Schulz.

Az Európai Parlament elnöke az ET közgyűlésében elmondott beszédében a két intézményt természetes partnereknek nevezte, s egyben reményét fejezte ki, hogy az EP és az ET parlamenti közgyűlése közötti együttműködés tovább bővül és erősödik. A német szociáldemokrata politikus rámutatott, hogy az ET különböző intézményeinek tevékenysége az EP munkájára is hatással van, például a Velencei Bizottság vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéseit az uniós parlament is figyelembe veszi.

Schulz közölte: történelmi mérföldkő lesz az a pillanat, amikor az Európai Unió is csatlakozik az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.