Világszerte

129 milliárd dollár megy veszendőbe a rossz minőségű oktatás miatt

Az alapfokú oktatásra fordított kiadások egytizede, 129 milliárd dollár megy veszendőbe az oktatás nem megfelelő színvonala miatt.

2014.01.29 07:17MTI
freedigitalphotos.net

Ezt állapította meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben. "Kinek használ az oktatás, ha a gyermekek úgy kerülnek ki az iskolából, hogy nem sajátítják el a készségeket, amelyekre szükségük van?" - tette fel a kérdést Pauline Rose, az UNESCO Oktatást mindenkinek nevű programjának igazgatója.

Az UNESCO 164 tagállama 2010-ben Dakarban, az oktatási világfórumon hat célkitűzést fogalmazott meg 2015-re. A tanulmányból arról árulkodik, hogy a hátralévő kevesebb mint két év alatt nem fog sikerülni elérni ezeket a célokat - véli Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

A leginkább marginalizálódott társadalmi helyzetben élő embereknek ma sincs lehetősége oktatásban részesülni, ahogy tíz évvel ezelőtt sem volt - mutatnak rá a tanulmányban. Hozzáteszik azonban azt is: "Jóllehet a végső szakaszba érkeztünk, még nem késő felgyorsítani a folyamatot".

A szegény országokban négy fiatalból egy nem tud egy teljes mondatot elolvasni, s Nyugat-Afrikában, ahol a gyerekeknek csak egy kis része sajátítja el az alapokat, a tanárok több mint felét alkalmi szerződéssel foglalkoztatják, kevés fizetésért dolgoznak és alacsony képzettséggel rendelkeznek - állapítja meg az UNESCO jelentése.

A világon mintegy 250 millió gyermek nem sajátítja el az írás, oktatás, számolás alapjait. 2011-ben 57 millió gyerek nem járt iskolába. Többségük konfliktus dúlta országokban élt. Az oktatás színvonalának javításához a világban hozzáértő, a tananyagot és oktatási módszereket ismerő tanárokra van szükség, akik emellett folyamatos továbbképzést kapnak, hogy a hátrányos helyzetű tanulóknak is segíteni tudjanak - hangsúlyozza az UNESCO.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.