"Kitalál dolgokat, és azokat véli valóságnak"

"Sátáni bíróság" a hágai Nemzetközi Törvényszék

"Sátáni bíróságnak" nevezte a volt Jugoszlávia ügyeiben eljáró hágai Nemzetközi Törvényszéket Ratko Mladic, a boszniai szerbek volt katonai parancsnoka, akit Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök perében a védelem tanújaként idéztek be.

2014.01.28 13:25MTI

"Ez egy sátáni bíróság, nem ismerem el ezt a gyűlöletbíróságot" - hangoztatta Mladic a keddi nyilvános tárgyaláson, de végül kénytelen-kelletlen esküt tett, miután figyelmeztették, hogy a bíróság megsértése miatt eljárás indulhat ellene.

A Karadzichoz hasonlóan börtönben ülő és szintén perére váró Mladic ezután húszperces szünetet kapott, amíg cellájából elhozzák a műfogsorát, hogy jobban tudjon beszélni. A fogsort meghozták, ő mégis meggondolta magát, és közölte: nem tanúskodik egészségügyi okokból, valamint azért, mert nem akar saját ügyének ártani vele.

Volt felettesének minden feltett kérdésére ez utóbbi választ adta, akkor is, amikor Karadzic megkérdezte tőle: "Tájékoztatott-e engem szóban vagy írásban arról, hogy a srebrenicai fogva tartottakat ki fogják végezni?" Srebrenicában mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút mészároltak le a vád szerint.

Mladic ügyvédje, Branko Lukic kedd délelőtt - védence egészségi állapotára hivatkozva - még egyszer utoljára megpróbálta lebeszélni a bírókat a vádlott tanúként való kihallgatásáról. Mint mondta, Mladic "nincs olyan állapotban, hogy tanúskodjon", memóriazavarban szenved, s "nem tud különbséget tenni valóság és fikció között: kitalál dolgokat, és azokat véli valóságnak".

A jelenleg 68 éves Karadzic és a 71 esztendős Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok a két fő vádlott az 1992-1995-ös boszniai háború alatt elkövetett háborús bűnök ügyében. Egyebek közt népirtás és etnikai tisztogatás ellenük a vád. Karadzic és Mladic is ártatlannak vallja magát. A háborúnak mintegy százezer halottja volt, és 2,2 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.