Nyílt levél a brunei szultánhoz

Jogászok tiltakoztak a megkövezés újbóli bevezetése ellen

A brunei szultánnak címzett nyílt levélben tiltakoztak hétfőn nemzetközi jogászok az ellen, hogy a kis délkelet-ázsiai iszlám államban tavasztól ismét megkövezéssel büntetik a házasságtörést.

2014.01.27 14:16MTI

A Nemzetközi Jogászbizottság (ICJ) nevű, genfi székhelyű nem kormányzati szervezet szerint a Borneó szigetén található szultanátusban áprilistól életbe lépő jogszabályok sértik az emberi jogokat.

"Az olyan törvények, amelyek a házasságtörést, a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot és az azonos neműek közötti partneri viszonyt kriminalizálják, nem egyeztethetők össze a nemzetközi normákkal" - írta a csoport a Haji Muda Hassanal Bolkiah Muizzaddin Waddaulah szultánt megszólító nyílt levélben.

A kőolajból meggazdagodott, mintegy 400 ezer lakosú országban a halálbüntetéshez is vissza akarnak nyúlni, jóllehet azt 1957 óta már nem alkalmazzák. A brunei szultán még októberben azt mondta, hogy az új törvények Isten muszlimok számára kijelölt útmutatásaiként értelmezendők.

A brunei népesség kétharmada szunnita muzulmán, a maradék buddhista, keresztény, illetve felekezeten kívüli. A Dél-kínai-tenger partján elterülő, 5765 négyzetkilométer alapterületű szultanátus 1888-ban lett brit védnökségi terület. 1959-ben korlátozott önkormányzatot kapott az ország, 1984. január 1-jén pedig elnyerte függetlenségét.

Kőolaj- és földgázvagyonának köszönhetően a kelet-ázsiai térség egyik leggazdagabb országa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.