Íd al-adha

A zarándokok megkövezik a sátánt

Közel hárommillió muzulmán zarándok kezdte meg vasárnap a sátán megkövezésének szertartását a Mekkához közeli Mina völgyében, az íd al-adha, az áldozati ünnep első napján.

2011.11.06 15:14MTI

A kavicsokkal felfegyverezett hívők hosszú sorban igyekeztek a sátánt jelképező három sztélé közül a legmagasabbat megkövezni.

"Ez a szertartás erkölcsi erőt ad nekem. Most úgy érzem, legyőztem a sátánt" - jelentette ki a 29 éves Mohtar Hán, egy bangladesi hívő, aki több tucatnyi, "Allah akbar!" (Isten a legnagyobb) kiáltással érkező honfitársával vett részt a rituálén.

A hagyomány szerint első nap hét követ kell dobni a legnagyobb sztélére, egy harminc méter magas pillérre, majd másnap és harmadnap ismét hetet-hetet a másik kettőre. A hatalmas tömeg miatt nagy kockázatokkal járó szertartást az utóbbi években halálos kimenetelű lökdösődések kísérték, amíg a szaúdi hatóságok nem alakították ki a folyamatos áthaladás lehetőségét a helyszínen. A 2006 januárjában kitört pánikban 364 zarándokot tapostak agyon, két évvel korábban pedig 251-et. 1990 júliusában 1426 zarándok veszítette életét, többségük megfulladt egy alagútban kitört pánikban, A hívek azóta egy többszintes hídon juthatnak el a megkövezés helyszínéig, és a folyamatos haladásukat nagy számban kivezényelt rendvédelmi erők felügyelik. A lökdösődés elkerülése végett a különböző országok zarándokait egymást követő csoportokban engedik be a biztonsági erők és a polgári védelem felügyelete alatt, akiknek a munkáját számos, a megkövezés helyszínén és a környéken elhelyezett megfigyelő kamera is segíti.

A szombati napot a hívők a Mekka közeli Arafát hegyén töltötték imába mélyedve

Este elözönlötték a néhány kilométerre arrébb fekvő Muzdalifát, ahol kavicsokat gyűjtöttek a megkövezéshez. Az idei zarándoklaton 2 927 717 hívő vesz részt, közülük 1 828 195 külföldi, a többiek szaúdiak vagy a királyságban élő külföldiek a szaúdi statisztikai hivatal adatai szerint.

Vasárnap minden muzulmánnak egy állatfejet kell áldoznia az íd al-adha ünnep alkamából Ibrahim (Ábrahám) próféta emlékére, aki a hagyomány szerint kész volt feláldozni a fiát, amíg Gábriel arkangyal nem javasolta helyette egy birka feláldozását.

A hívek ezután visszatérnek Mekkába, hogy körbejárják a Nagymecsetben lévő Kába követ.

Idén eddig semmilyen incidenst nem jelentettek a hádzsról, a világ évente megrendezett legnagyobb zarándoklatáról, amelyek életében minden muzulmánnak egyszer teljesítenie kell, ha ki tudja fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.