Házasságtörést követett el az afgán nő

A rendőrség mentette meg a megkövezéstől

Az afgán rendőrség megmentette egy nő életét, akit állítólagos házasságtörése miatt akartak megkövezni a tálibok az ország északi részében.

2013.12.10 19:35MTI

A Halíma keresztnevű asszonyt férje vádjai alapján ítélte kövezés általi halálra egy titokban működő tálib bíróság egy Kunduz tartománybeli településen - közölte a tartományi rendőrség szóvivője.

A férj a feltételezések szerint saját neméhez vonzódott és titokban egy férfival folytatott kapcsolatot, s emiatt korábban eltaszította magától feleségét. A rendőrök azt követően indítottak akciót Halíma megmentésére, hogy a nő rokonai bejelentették eltűnését.

"A rendőrség a tálibok táborában egy átalakított épület egyik helyiségében talált rá az asszonyra, fogva tartói arra készültek, hogy megkövezik" - tette hozzá a szóvivő. "A tálibok elmenekültek, a nőt sikerült biztonságba helyezni, jelenleg vizsgálati fogságban van" - közölte a rendőrségi illetékes.

Afganisztánban a tálibok 1996 és 2001 között fennálló uralma idején az elítélt házasságtörőket rendszerint agyonlőtték vagy halálra kövezték, a nők egyedül nem hagyhatták el otthonukat, a lányok nem járhattak iskolába, a férfiakat pedig arra kötelezték, hogy hosszú szakállt növesszenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.