Washington, az ENSZ és az EU

Nemzetközileg elítélték az egyiptomi robbantásokat

Elítélte a halálos áldozatokkal járó pénteki egyiptomi robbantásokat az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió.

2014.01.25 14:09MTI

A washingtoni külügyminisztérium az elkövetők felelősségre vonását szorgalmazta. A Hoszni Mubarak elnököt megbuktató felkelés kezdetének harmadik évfordulójához közeledve valamennyi egyiptomi politikai erőt visszafogottságra hívott fel az Egyesült Államok.

Az egyiptomi rendőrség ellen elkövetett pénteki robbantásos merényletekben legkevesebb hatan életüket vesztették, további 85-en megsebesültek.

A támadások elkövetőjeként az Anszár Bét al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű sínai-félszigeti dzsihádista csoport jelentkezett. Az al-Kaida terrorszervezethez közel álló szervezet az elmúlt hetekben már többször is követett el hasonló támadásokat.

Dzsihádista honlapokon, pénteken késő este megjelentetett közleményeikben újabb robbantásokat helyeztek kilátásba.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pénteken kiadott közleményében szintén elítélte a robbantásokat. "Semmi sincs, ami igazolhatná ezeket a terrorista cselekményeket" - fogalmazott a világszervezet vezetője.

Az erőszak alkalmazásától való tartózkodásra hívott fel Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. "A demokráciához vezető út kétségkívül változatlanul nehéz lesz, de az erőszak nem viszi közelebb Egyiptomot vágyához, a demokratikus államhoz" - vélekedett Ashton.

A német külügyi tárca arra figyelmeztette az Egyiptomban tartózkodó németeket, hogy ezekben a napokban veszélyes lehet az utcára menniük, mert újabb támadásokra vagy erőszakba forduló tüntetésekre kerülhet sor. "A Kairóba vagy más nagyvárosokba utazóknak azt tanácsoljuk, hogy ezen a hétvégén maradjanak szállodáikban" - írta honlapján is közzétett közleményében a minisztérium.

Eközben szombaton újabb pokolgép robbant egy rendőrségi kiképzőközpont közelében Kairó keleti részében. A robbanásban nem sérült meg senki.

Egyiptomban szinte naponta követnek el merényleteket azóta, hogy a hadsereg tavaly júliusban megdöntötte a Muzulmán Testvériség mozgalom által a hatalomba emelt Mohamed Murszi elnököt. A pénteki első robbantáshoz hasonló súlyosságú terrorcselekmény azonban hónapok óta nem volt.

Az egyiptomi kormány a Muzulmán Testvériséget vádolta a pénteki merényletek elkövetésével, a szervezet visszautasította a vádat.

Szombaton egy kairói tüntetést figyelmeztető lövésekkel és könnygáz bevetésével oszlatott fel a rendőrség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.