Egyiptom

Álarcos fegyveresek ütöttek rajta a rendőrségi ellenőrzőponton

A biztonsági erők elleni támadások mindennapossá váltak Egyiptomban azóta, hogy a hadsereg júliusban eltávolította a hatalomból a Muzulmán Testvériség mozgalom által támogatott Mohamed Murszi államfőt.

2014.01.23 08:51MTI

Álarcos fegyveresek ütöttek rajta egy rendőrségi ellenőrzőponton csütörtökön Kairótól délre, és megöltek öt rendőrt - közölte az egyiptomi belügyminisztérium.

A fővárostól mintegy száz kilométerre délre fekvő Beni-Szuefben történt támadás elkövetői lőfegyvereikből tüzet zúdítottak a rendőrökre. Az öt halálos áldozat mellett még két rendőr megsebesült - tette hozzá közleményében a minisztérium.

A biztonsági erők elleni támadások mindennapossá váltak Egyiptomban azóta, hogy a hadsereg júliusban eltávolította a hatalomból a Muzulmán Testvériség mozgalom által támogatott Mohamed Murszi államfőt.

A csütörtöki támadás elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

Közben élesen bírálta az egyiptomi hadsereg által felállított hatóságokat az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet, amelynek álláspontja szerint példátlan szintet ért el az állami erőszak.

Az emberjogi szervezet csütörtökön hozta nyilvánosságra Egyiptomról szóló jelentését, két nappal a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató népi felkelés kirobbanásának harmadik évfordulója előtt. Mubarak utódját, a 2012 júniusában megválasztott Mohamed Murszit tavaly július 3-án fosztotta meg a hatalomtól és börtönözte be a hadsereg, amely a lakosság nagy részének elégedetlenségével indokolta ezt a lépést. Azóta az ország mélyen megosztott és a gyilkos erőszak spiráljába került.

"Az utóbbi hét hónap alatt Egyiptomban sorozatos támadások érték az emberi jogokat, és az állam részéről példátlan méreteket öltött az erőszak" - állapította meg az Amnesty International (AI) jelentésében, amelyben rámutatott, hogy a január 25-i forradalom követelései a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását illetően elérhetetlenebbeknek tűnnek, mint valaha.

Tavaly július 3. óta 1400 ember vesztette életét Egyiptomban erőszakos eseményekben, többségükben Murszi hívei, s a halálesetek többségét az okozta, hogy a biztonsági erők túlzott mértékű erőt alkalmaztak. Amíg a hatóságok nem változtatnak hozzáállásukon, "Egyiptom börtönei zsúfolásig lesznek jogellenesen letartóztatott emberekkel, a halottasházak és kórházak pedig az önkényes és eltúlzott rendőri erő bevetésének áldozataival" - hangoztatta az AI jelentésében, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy már a Mubarak-ellenes felkelés résztvevői is a hatóságok célkeresztjébe kerültek.

"A hatóságoknak lazítaniuk kell a civil társadalom szorításán, és engedélyezniük kell a békés tüntetéseket, illetve az elégedetlenség kifejezésének más törvényes módszereit" - hangsúlyozta a jogvédő szervezet, amely úgy értékeli, hogy a jelenlegi állami politika elárulja a 2011-es forradalom fő követeléseit, a munka, a béke és a társadalmi igazságosság iránti törekvéseket.

Az Amnesty International sajnálkozását fejezte ki amiatt is, hogy támadások érik a munkájukat végző újságírókat, a sajtó szabadságát, és házkutatásokkal zaklatják a nem kormányzati szervezeteket. A hatóságok összehangolt erőfeszítéseket tesznek minden független megfigyelő, aktivista, újságíró és nem kormányzati szervezet megszorongatására, szándékosan próbálják nehezíteni munkájukat - mutatott rá a nemzetközi emberjogi szervezet, amely azt is Egyiptom vezetőinek szemére vetette, hogy az "elnyomás eszközeként" vetik be az igazságszolgáltatási rendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.