Kétnapig tartott a szavazás

Több mint 98 százalék szavazott igennel az új egyiptomi alkotmányra

A résztvevők 98,1 százaléka voksolt igennel Egyiptomban az új alkotmányra a héten tartott kétnapos népszavazáson a szombat délután Kairóban közzétett hivatalos eredmények szerint.

2014.01.18 19:16MTI
MTI

A referendumon a választásra jogosult 53 millió állampolgár 38,6 százaléka vett részt.

Az új alaptörvény több jogot biztosít az állampolgároknak, ugyanakkor bírálatok szerint különféle előjogokkal ruházza fel az egyébként is befolyásos egyiptomi hadsereget, amelynek vezetője, Abdel-Fattáh esz-Szíszi vezérkari főnök a szavazás eredményétől tette függővé, hogy indul-e az elnökválasztáson. Ez most szinte biztosnak tűnik.

A 30 ezer szavazóhelyiséget 14 ezer bíró és a biztonsági erők 160 ezer tagja felügyelte kedden és szerdán. A népszavazás első napján az új alkotmány ellen tüntetők és a biztonsági erők közti összecsapásokban 11 embert öltek meg, a másodikon nem voltak halottak.

Összesen 444 embert vettek őrizetbe. A népszavazás eredménye nem számít meglepetésnek, hiszen már az első részeredmények szerint is 90 százalék fölöttinek bizonyult az igennel szavazók száma. Mindazonáltal egy belügyminisztériumi forrás csütörtökön tett előrejelzése, miszerint a részvételi arány legalább 55 százalék, túl optimistának bizonyult.

Csupán 5,6 százalékkal voksoltak többen, mint a Murszi és a mögötte álló iszlamisták által 2012-ben támogatott alkotmányról tartott népszavazáskor. Ennek egyik oka, hogy az exelnök megbuktatása ellen tiltakozó Muzulmán Testvériség a referendum bojkottálására szólította fel követőit.

A népszavazás által elfogadott alkotmány az első lépést jelenti a vezérkari főnök Abdel-Fattáh esz-Szíszi által július 3-án, az iszlamista Mohamed Murszi megbuktatásának napján bejelentett "utitervben". A dekrétum szerint az átmeneti időszak ezt követő szakaszában először parlamenti majd elnökválasztást tartanának, de az új alaptörvény értelmében a választások sorrendjéről a jelenlegi államfő, Adli Manszúr dönt.

Az at-Tahrír című lap értesülései szerint Manszúr a népszavazás eredményének meghirdetése után néhány órával be fogja jelenteni, hogy márciusban elnökválasztások lesznek. Az előrehozott elnökválasztás kedvez az egyre növekvő népszerűséget élvező Szíszinek, aki nemrég jelezte, hogy a referendum pozitív kimenetele esetén pályázik az államfői posztra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.