Választások

Egyiptom: Lezárták az urnákat, előzetes eredmények néhány órán belül

Egyiptom-szerte lezárták az urnákat szerda este, az alkotmánytervezetről szóló népszavazás második és egyben utolsó napján; az előzetes eredmények órákon belül várhatóak - közölte az egyiptomi állami média.

2014.01.16 04:41MTI

Miközben széles körben az alkotmány elfogadását valószínűsítik, az igazi kérdés a részvételi arány, tekintettel arra, hogy az iszlamista Muzulmán Testvériség bojkottra szólította fel híveit. Az iszlamisták által államcsínnyel vádolt Abdel-Fattáh esz-Szíszi vezérkari főnök láthatóan az eredményhez kötötte indulását az elnökválasztásokon, és korábban arra buzdította a mögötte felsorakozókat, hogy szavazatukkal segítsék az új alkotmány elfogadását.

Az AFP francia hírügynökség kérdésére a kairói szavazóhelyiségekben várakozók szerdán büszkén jelentették ki, hogy ők Szíszi tábornokra, vagyis a Muzulmán Testvériség ellen fognak voksolni. Szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi vezetés ebben a népszavazásban elsősorban biztosítékot lát saját hatalmának demokratikus megerősítésére a bírálóival szemben, akik az átmeneti kormány hatalomra kerülése óta "katonai államcsínnyel" vádolják az egyiptomi hadsereget és a vezetést.

"Szükségük van arra, hogy a nép bizalmat szavazzon nekik, ez lehetővé tenné esz-Szíszi tábornoknak, hogy az elnökválasztáson mindent eldöntő tényezőként lépjen fel" - mutatott rá Andrew Hammond, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű agytröszt elemzője. Helyszíni tudósítások szerint az előző naphoz képest nyugodtabb volt a politikai légkör, haláleset nem történt, ugyanakkor legkevesebb 79 embert vett őrizetbe a rendőrség Mohamed Murszi, 2013 júliusában megbuktatott iszlamista elnök hívei közül. Az AFP adatai szerint a szavazás kezdete óta összesen több mint 350 embert vettek őrizetbe.

A népszavazás első napján összesen 11 halálos áldozatot követeltek a biztonsági erők és a mozgósított ellenzék közötti heves összecsapások. Kedden egy kisebb pokolgép robbant egy észak-gízai bírósági épület előtt, de a merényletben senki sem sebesült meg. Washington "átlátható" népszavazásra szólította fel az egyiptomiakat. Ezen a héten terjesztenek az amerikai kongresszus elé egy olyan intézkedést, amely közel egymilliárd dollár folyósítását tenné lehetővé Egyiptomnak, ennek nagy része az a katonai támogatás, amelyet 2013 októberében függesztettek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.