Többen meghaltak

Halálos összecsapások az egyiptomi népszavazás első napján

Halálos áldozatokat is követelő összecsapások árnyékolták be kedden az új egyiptomi alkotmányról tartott népszavazás első napját, amely helyi idő szerint este 21 órakor zárult.

2014.01.14 21:50MTI

Az Arab Liga megfigyelői ugyanakkor eddig semmilyen szabálytalanságot nem tapasztaltak a szigorú biztonsági intézkedések mellett zajló kétnapos voksoláson.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 11 ember vesztette életét a biztonsági erők és a tavaly megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi referendum ellen tüntető hívei közötti összecsapásokban. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség mozgalom, amelyet betiltott az átmeneti kormány, a népszavazás bojkottjára szólított fel a lakosságot.

A tárca szerint a halálesetek Kairóban, a szomszédos Gízai tartományban, valamint két másik, a fővárostól délre található tartományban, Beni-Szuef és Szóhágban történtek, s az összecsapásokban további 28 ember sebesült meg. Legkevesebb 140 embert őrizetbe vettek a nap folyamán, köztük a testvériség számos tagját.

Az Arab Liga küldöttségének vezetője, Hajfa Abu Gazala egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyes helyeken a választópolgárok tömegesen járultak az urnákhoz, míg máshol átlagos volt a részvétel. Hozzátette: megfigyelőik munkájuk során nem ütköztek akadályokba, "teljesen szabadon" felkereshették a szavazóhelyiségeket.

A regionális szervezet 100 munkatársa 27 egyiptomi tartományból 17-ben felügyeli a referendum tisztaságát. A helyi, egyiptomi megfigyelők mintegy 17 ezren vannak. Az egyiptomi keresztény egyházak vezetői, valamint egyházi szervezetek képviselői a szavazáson való részvételre szólították fel honfitársaikat.

Az új alkotmány, ha elfogadják, a Murszi hatalma idején elfogadott, iszlamista töltetű alaptörvény helyébe lép majd. Murszit tavaly júliusban széles tömegek támogatásával távolította el posztjáról az egyiptomi hadsereg. A mostani referendum az első lépcsőfoka a katonák által kilátásba helyezett "demokratikus átmenetnek".

Megfigyelők szerint a szavazás ugyanakkor a tavaszra tervezett elnökválasztás előfutamaként él a köztudatban. Tétje nem más, mint a katonai vezetés legitimálása. A teljesen megosztott egyiptomi társadalom valójában az ellenzék által államcsíny végrehajtásával vádolt, s az államfői posztra pályázó vezérkari főnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi mellett vagy ellen szavaz.

A kétnapos voksolás idejére igen szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A közel 84 milliós észak-afrikai arab országban, 160 ezer katona és 200 ezer rendőr vigyáz arra, hogy - főleg Murszi és a Muzulmán Testvériség hívei - ne zavarhassák meg a referendum lebonyolítását.

A brit hírügynökség arról számolt be, hogy az országot 30 éven át vaskézzel irányító, jelenleg egy kairói katonai kórházban ápolt Hoszni Mubarak az ügyvédje elmondása szerint részt akar venni a referendumon. "Természetesen igennel szavazna az alkotmányra" - tette hozzá a három évvel ezelőtt megbuktatott elnök képviselője.

A legfelső választási bizottság szóvivője azonban azt közölte, az ügyben nem kapott megkeresést Mubarak ügyvédjétől. Egy bírói forrás közölte, hogy igazából nincs jogi akadálya a volt elnök népszavazáson való részvételének, de a kórház körüli biztonsági korlátozások miatt annak biztosítása logisztikai szempontból nehézkes lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.