Prága mérlegel

Fontolóra veszik a Temelíni Atomerőmű bővítésének elhalasztását

"Nem lenne jó tovább folytatni a pályázatot, amely a résztvevőknek nagy pénzekbe kerül, ha nyilvánvalóvá válik, hogy nem tudjuk garantálni a stabil áramárakat".

2014.01.24 12:20MTI

Jan Mládek, az új cseh ipari és kereskedelmi miniszter úgy véli, hogy a kormánynak el kellene halasztania a döntést a Temelíni Atomerőmű kibővítéséről.

A jövő héten hivatalba lépő új cseh koalíciós kormánynak ugyanakkor Mládek szerint világosan meg kellene mondania, mi lesz a régóta tervezett két új energiablokk sorsa.

"Nem lenne jó tovább folytatni a pályázatot, amely a résztvevőknek nagy pénzekbe kerül, ha nyilvánvalóvá válik, hogy nem tudjuk garantálni a stabil áramárakat" - jelentette ki Mládek abban az interjúban, amely a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilapban jelent meg pénteken.

Az Ekonom című gazdasági hetilapban megjelent felmérés szerint ugyanis az októberi előre hozott képviselőházi választás után létrejött parlament képviselőinek többsége hajlandó ugyan támogatni Temelín kibővítését, de elutasítja, hogy az állam garanciát adjon a Cseh Energetikai Műveknek (CEZ) az áram stabil felvásárlási árát illetően. Ha az állam a mai piaci helyzetben garanciát adna erre, az évente több tízmilliárd koronájába kerülne az adófizetőknek.

Mládek ezért azt állítja, a CEZ-nek, mint az erőmű tulajdonosának, nincs is más választása, mint elhalasztani a bővítést. A CEZ részvényeinek 70 százaléka az állam tulajdonában van.

Ha a CEZ állami garanciák nélkül építené meg a tervezett két új energiablokkot, a mintegy 250-300 milliárd koronára becsült beruházás nagy valószínűséggel veszteséges lenne, ráadásul felmerülne az a probléma is, hogy a kisebbségi részvényesek beperelhetnék a CEZ-t.

A CEZ vezetése egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. "A versenyben maradt két pályázóval rendesen folyik az egyeztetés" - jelentette ki Barbora Púlpánová, a CEZ szóvivője.

Csehországi szakmai örökben már hosszabb ideje az többségi vélemény, hogy a két új energiablokk által megtermelt áramra nem a közeljövőben, hanem csak 2025 után lesz szüksége Csehországnak.

Mládek szerint a döntést 3-5 évvel kellene elhalasztani. A Hospodárské Noviny megjegyzi: nagy kérdés, hogy hajlandó lenne-e addig várni a két versenyben maradt pályázó, az amerikai Westinghouse cég, illetve a Mir.1200 orosz-cseh konzorcium. A két csoport által a cseheknek tett ajánlat 2015 júliusáig érvényes. A csoportok a vitát eddig nem kommentálták, de nyilvánvaló, hogy nincs az ínyükre.

"Már több tízmillió dollárt fektettünk be a Temelíni tervbe. Ha nem valósul meg, elveszítjük bizalmunkat Csehország iránt" - idézte a lap a Westinghouse meg nem nevezett képviselőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.