Paks

Utcai demonstrációt szervez a magyar-orosz megállapodás miatt az LMP

"A zöldpárt számára elfogadhatatlan, hogy a következő száz évünket meghatározó megállapodást széleskörű vita nem előzte meg, és a kormány úgy akar belevágni a bővítésbe, hogy a lehetséges alternatívákat nem vizsgálta meg".

2014.01.19 12:53MTI
Forrás: MTI

Utcai demonstrációt hirdet jövő szombatra az LMP a paksi erőműbővítésről szóló orosz-magyar megállapodás miatt - közölte az ellenzéki párt vasárnap.

"Az LMP utcai demonstrációt hirdet amiatt, hogy Orbán Viktor kormánya titokban, a magyar emberek feje fölött kötött megállapodást az oroszokkal a paksi bővítésről" - írta Szél Bernadett, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke a közleményben.

Az LMP - mint olvasható - minden lehetséges módon tiltakozik a paksi bővítésről szóló megállapodás ellen. A budapesti demonstráció pontos helyszínéről a párt a következő napokban ad tájékoztatást, amikor "már biztos lesz, hogy azt semmilyen eszközzel nem lehet megakadályozni".

A párt felháborítónak tartja, hogy az oroszokkal kötött egyezség tartalmát Moszkva, az Orbán-kormány és részben az Európai Unió is ismeri, csak épp a magyar embereknek "hazudoznak, előttünk titkolóznak". Eközben az Orbán-kormány egy olyan, a szocialistákkal közösen elfogadott határozatra hivatkozik, amely csak az előkészítésre ad felhatalmazást, a megállapodásra nem - írta Szél Bernadett.

"A zöldpárt számára elfogadhatatlan, hogy a következő száz évünket meghatározó megállapodást széleskörű vita nem előzte meg, és a kormány úgy akar belevágni a bővítésbe, hogy a lehetséges alternatívákat nem vizsgálta meg" - áll a közleményben.

A megállapodás "eladósítja az országot és kiszolgáltatottá teszi a birodalmi törekvéseit hangoztató, és energiapolitikájával meg is valósító Oroszországnak, ezért az LMP minden eszközzel igyekszik azt megakadályozni" - olvasható a közleményben.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.