Elemében Mesterházy Attila beszédírója

Túlterheltek lesznek a "Simicska-talicskák" és a "Nyerges-vontatók?"

A most 3-4000 milliárdosnak mondott beruházás 40 százalékát ígérik magyar beszállítóknak. Mesterházy szerint Orbán rendszerében ez egyenes utat jelent a Közgép előtt. "Annyi Simicska-talicska és Nyerges-vontató fogja elszállítani a közpénzeket, amennyit még nem látott ez az ország!"

2014.01.19 10:46ma.hu
Forrás: Együtt-PM

A Paksról kötött Orbán-Putyin paktum olyan, mintha a trójai faló és az állatorvosi ló keveréke lenne: becsempészi az oroszokat nemhogy a spájzba, de a magyar energiatermelés kellős közepébe, miközben megmutatja a rezsim összes betegségét, bűnét és hibáját - olvasható Mesterházy Attila MSZP-elnök írásában. - A paksi paktum a kormányfő demokráciaellenes, diktatórikus felfogásának bizonyítéka. Egyszerre játssza ki a parlamentáris demokrácia szabályait és veszi semmibe a nép véleményét.

"Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. (...) hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk. " Orbán Viktor, 2008. február 28.

Orbán így kommentálta, amikor az akkori MSZP-vezette kormány kinyilvánította részvételi szándékát a Déli Áramlat gázvezeték építésében. Azóta Orbán a beruházás leglelkesebb támogatója lett. Vagyis meghazudtolta magát - állítja Mesterházy. - Most viszont a paksi paktummal rátett még egy lapáttal: az akkori vádjai hamisak voltak, most viszont pontosan azt csinálja, amivel akkor alaptalanul támadta az ellenfeleit.

"Orbán Viktor évek óta tudatosan hazudik és félrevezeti az országot, az embereket és a parlamentet is. Ezzel a húzással pedig a tízmillió magyar életét közel egy évszázadra meghatározó kérdésben, egy személyben, titokban döntött. Úgy, hogy semmilyen beleszólást nem ad senkinek. " - folytatódik az írás.

Egy normális demokráciában Mesterházy szerint egy ilyen fajsúlyos államközi szerződés megkötése a következőképpen néz ki. Széles körű szakmai, tudományos és gazdasági egyeztetések során kimunkálják az ország érdekének leginkább megfelelő stratégiát. Ezt - tekintettel az ügy súlyára és arra, hogy legalább 80 évig meghatározza a sorsunkat - a parlamentben összpárti egyeztetések során tovább formálják. Az sem mellékes, hogy mit gondol minderről a nép, ezért az ügydöntő népszavazás kiírása is jogos felvetés. Ezt követően a parlament a kialakított konszenzus alapján kötött mandátumot ad a kormányfőnek a megállapodás megkötésére, amit aztán szintén az országgyűlés érdemi vitával és a beleszólás jogával véglegesít, elfogad és szentesít.

Az a hitel, amit most Orbán az oroszoktól felvett, az MSZP elnöke szerint majdnem pontosan megegyezik a korábban az IMF-től felvett hitel összegével. "Ha a nyugati államok, köztük Magyarország által fenntartott, vagyis részben a saját bankunktól felvett hitel nem volt jó Orbánnak, a keletről felvett, három évtizedig tartó függést jelentő hitel miért az? Egyáltalán milyen szabadságharc az, amelyik évtizedekre totálisan kiszolgáltatja az országot?"

A mostani lépésével Orbán túl messzire ment - kelet felé. Ezzel teljesen hitelteleníti és leleplezi az egész szabadságharcos hazugsághadjáratát - figyelmeztet Mesterházy.

A Fidesz eddig azzal kampányolt, hogy nem leszünk gyarmat. Ehhez most odatettek egy lábjegyzetet: jó pénzért kivéve: orosz gyarmat.

Jogos kérdés az is, hogy ki is járna jól ezzel az egésszel? A most 3-4000 milliárdosnak mondott beruházás 40 százalékát ígérik magyar beszállítóknak. Persze szigorúan törvényes, versenytárgyalásos alapon. Az MSZP elnöke szerint azonban ma már tudni lehet, hogy Orbán rendszerében ez mit jelent: egyenes utat a Közgép előtt. "Annyi Simicska-talicska és Nyerges-vontató fogja elszállítani a közpénzeket, amennyit még nem látott ez az ország!"

A reaktorok építését a Fidesz most megpróbálja összekötni a rezsicsökkentéssel, ami úgy hazugság, ahogy van - állítja Mesterházy.

Az pedig végképp az arcátlanság csúcsa, hogy Orbán egy 1966-os, a nukleáris technológia békés felhasználásáról kötött magyar-szovjet megállapodás mögé próbálja elrejteni az évszázad lopását! - hangzik még egy súlyos állítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.