Évforduló

Pokolgépes merénylet a kairói rendőrparancsnokság ellen

A kairói merényletet egy nappal a Hoszni Mubarak elnök autokratikus rendszerét megdöntő 2011-es felkelés kezdetének évfordulója előtt követték el. Az állami televízió által idézett szemtanúk szerint fegyveresek tüzet nyitottak az épületekre.

2014.01.24 07:42MTI
Forrás: youtube.com

Pokolgépes merényletet követtek el péntek reggel Kairóban az egyiptomi rendőrség központja ellen, a detonációban súlyosan megrongálódott a rendőrparancsnokság homlokzata, s legalább négy ember életét vesztette, ötvenen pedig megsebesültek - jelentették hivatalos források.

A központ előtt mély krátert ütött az autóba rejtett pokolgép robbanása. A detonáció után lőfegyverropogás hallatszott a környéken. Az állami tévé által idézett szemtanúk szerint az épületre lőttek fegyveresek. Nem sokkal később sok mentőautó érkezett a helyszínre. Az állami rádió jelentése szerint a halálos áldozatok között három rendőr van.

A robbanás helyi idő szerint reggel fél hétkor történt, jóval a hivatali idő kezdete előtt, és az utcán is sokkal kisebb volt a forgalom, mint egy-két órával később szokott lenni.

Az állami tévének a helyszínről közvetített képein látszott, hogy a robbanás falrészeket szakított le az épület homlokzatáról, betört az összes utcafronti ablak, és hogy a robbanás tüzet okozott az épület különböző szintjein. A mentők még két órával a merénylet után is azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák az áldozatokat a rommá vált épületből - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség. A robbanás egy közeli múzeum homlokzatát is megrongálta, kitörte ablaküvegeit.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. A merényletet egy nappal a Hoszni Mubarak elnök autokratikus rendszerét megdöntő 2011-es felkelés kezdetének évfordulója előtt követték el.

Egyiptomban szinte naponta követnek el merényleteket azóta, hogy a hadsereg júliusban elmozdította a hatalomból Mohamed Murszi elnököt, de a rendőrparancsnokság elleni péntekihez hasonló súlyosságú nem volt hónapok óta. Murszit a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom jelölte annak idején államfőnek. A mozgalom július óta számtalan tüntetést tartott, és péntekre - a délutáni nagyima utáni órákra - is meghirdetett egy demonstrációt.

Az utóbbi hetek merényleteinek elkövetőjeként az Anszár Bét al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű Sínai-félszigeti dzsihadista csoport jelentkezett.

Újabb robbanás történt Kairó belvárosában pénteken, egy ember halálát és 15 sebesülését okozva, néhány órával azután, hogy pokolgépes merényletet követtek el az egyiptomi rendőrség parancsnoksága ellen.

Az újabb terrortámadás Kairó Dokki negyedében történt. Biztonsági források szerint egy metróállomás közelében mozgó autóból kézigránátot hajítottak az arra haladó rendőrségi járművekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.