A HRW szerint

Líbia: ezrével raboskodnak a milíciák börtöneiben

A parlament egyik, a kormányban is részt vevő iszlamista pártja már több sikertelen kísérletet tett Ali Zeidán miniszterelnök leváltására, mert személy szerint őt tartja felelősnek a helyzetért.

2014.01.21 20:27MTI

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint Líbiában a fegyveres milíciák közel 5 ezer foglyot tartanak börtöneikben anélkül, hogy az illetők az igazságszolgáltatási rendszerhez fordulhatnának, és még mindig van mintegy 35 ezren olyan személy, akit a 2011-es polgárháborúban elűztek a lakhelyéről, és azóta sem térhetett vissza.

A szervezet ez évi jelentése szerint az ideiglenes kormányzat tavaly súlyos kihívásokkal nézett szembe, melyek közül az egyik legveszélyesebb az ezernyi fegyveres csoport, amely saját "felségterületet" alakított ki az ország különböző pontjain, embereket tart fogságban. A hatóságok képtelenek kivizsgálni a rengeteg gyilkosságot és fegyveres támadást, amely a háború óta sújtja Líbiát.

A HRW úgy tudja, hogy 8 ezer embert tartanak fogva a háború óta, de közülük csak 3 ezer van a kormányzat őrizetében, a többiek a milíciák börtöneiben vannak, ahol gyakoriak a visszaélések.

Moammer Kadhafinak, az ország korábbi vezetőjének a bukása óta akadozik a hadsereg és a rendőrség működése, s a hatóságok jórészt csak a milíciák segítségével tudják fenntartani a törvényes rendet. Más milíciák viszont szembeszállnak a kormánnyal, és olyan létfontosságú létesítményeket tartanak a hatalmukban, mint keleti olajmezők és olajkikötők.

A parlament egyik, a kormányban is részt vevő iszlamista pártja már több sikertelen kísérletet tett Ali Zeidán miniszterelnök leváltására, mert személy szerint őt tartja felelősnek a helyzetért. A Muzulmán Testvériség tagjaiból szerveződött Igazság és Építkezés Párt végül úgy döntött kedden, hogy kilépteti a kormányból mind az öt miniszterét.

Kedden fegyveres harc is folyt a főváros, Tripoli egyik nyugati peremvárosában, ahol állítólag kadhafista fegyveresek rendezkedtek be. Katonák és milicisták támadták meg őket, s az egész nap tartó lövöldözésben legalább öten életüket vesztették. Hasonló összecsapások volt az ország déli részében is, ahol a régi rendszer hívei vasárnap elfoglaltak egy légitámaszpontot, de később elűzték őket a védelmi minisztérium szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.