Botrány

Erdogan visszautasítja az egyik fia elleni korrupciós vádakat

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök visszautasította azon vádakat pénteken, miszerint egyik fia is érintett az egy hónappal ezelőtt kirobbant korrupciós botrányban.

2014.01.17 18:36MTI
MTI

A kormányfő ellenzéki lejárató kampánynak nevezte fia belekeverését az ügybe, de azt is hozzátette, hogy azonnal megtagadná a 34 éves Bilal Erdogant, ha kiderülne, hogy köze van a kabinetet és a kormánypártot is megrengető botrányhoz.

Erdogan ezt azután mondta, hogy egyes jelentések szerint az ügyészség kiterjesztette a nyomozást legfiatalabb fiúgyermekére. Bilal Erdogan egy ifjúsági- és oktatási alapítványt vezet, és emellett több más üzleti érdekeltsége is van.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy az ezt állító jelentésekkel szemben nem rendelték el Bilal Erdogan őrizetbe vételét a hatóságok. Korábban ellenzéki politikusok azt állították, hogy Erdogan fia ellen elfogatóparancsot adtak ki, de azt a kormány visszavonatta.

Bozdag azt is elmondta, hogy nem igazak azok a hírek, miszerint a kormányfő fia elhagyta volna az országot vagy bujkálna a hatóságok elől. A török politikát megrázó korrupciós botrány december 17-én tört ki, amikor ötven embert, köztük Recep Tayyip Erdoganhoz közel álló, ismert üzletembereket és több miniszter gyerekét is őrizetbe vették egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen.

Csütörtökön három exminisztert is kenőpénzek elfogadásával gyanúsított meg az ügyészség. Elemzők szerint a botrány mögött az AKP és Fethullah Gülen hitszónok rendőri és igazságügyi körökben igen befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat. Az eljárásokkal kapcsolatban Erdogan korábban több száz rendőrségi vezetőt váltott le, az ügyészséget pedig puccskísérlettel vádolta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.